©  ISOPIX

Jos Verlooy schrijft jumpinggeschiedenis met derde Belgische titel op rij

Jos Verlooy is zaterdag in Lanaken voor de derde keer op rij Belgisch kampioen jumping geworden. Hij schrijft zo geschiedenis, want nooit eerder kon een ruiter drie keer na elkaar de Belgische titel pakken. Bovendien deed Verlooy dat drie keer met hetzelfde paard. Het was ook de eerste keer dat de Belgische kampioen zo weinig voorsprong had op de tweede.

Maarten VanhoofBron: BELGA

Aanvankelijk liet niets vermoeden dat Verlooy en zijn 13-jarige ruin Varoune voor de derde opeenvolgende kaar Belgisch kampioen zou worden. In de eerste ronde van de finale reed de combinatie een fractie van een seconde te laat over de finish, waardoor ze één strafpunt meer achter hun naam kregen. Met een totaal van 2,96 strafpunten werden ze verwezen naar de tweede plaats achter de 20-jarige Thibeau Spits en Classic Touch (1,98 ptn). Toen in de tweede ronde van de finale Verlooy en Varoune op de middelste oxer van de driesprong in de fout gingen, liep de foutenlast op tot 6,96 strafpunten en leek een derde opeenvolgende Belgische titel heel ver weg.

Spits leek klaar om de jongste Belgische kampioen in de geschiedenis te worden. Pas  op de voorlaatste hindernis stootte hij een balk af en bovendien kwam hij ook nog eens te laat binnen. Na vijf strafpunten strandde hij met 6,98 punten op amper twee honderdsten van de titel. Gilles Thomas pakte met Konak het brons (9,60 ptn).