Districtsburgemeester Koen Palinckx overhandigt koning Joppe het beeldje symbool van de gansrijder. Rechts voorzitter Wim Vansteenkiste. 

Districtsburgemeester Koen Palinckx overhandigt koning Joppe het beeldje symbool van de gansrijder. Rechts voorzitter Wim Vansteenkiste. © Marc Wouters (W&F)

Na anderhalf jaar viert De Lustige Gans koning Joppe

EKEREN -

Het was nog eens feest ‘à la volente’ in het districtshuis van Ekeren. Een gelegenheidsfanfare begeleidde de witte frakken van de Lustige Gans naast kasteel Veltwijck, waar hun koning van 2020, Joppe Vranken werd gevierd.

De Lustige Gans werd zaterdag onder een prachtige septemberzon op het voorplein van het districtshuis door districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA) en de districtsschepenen Annemie Plompen (N-VA), Micke De Maere (Open Vld) en Ronny Kruyniers (Vooruit) ontvangen.

Net 2 weken voor de lockdown op 2 maart 2020 streden 25 ruiters van de Lustige Gans voor de koningskroon. Aan de net van de galg hing toen een premie van 5.655 euro. En dan gebeurde het: met een enorme schreeuw rukte Joppe de kop van het ganzenlijf. De massa ontplofte, een bewijs dat het gansrijden in Ekeren een stevig fundament heeft in de plaatselijke gemeenschap.

Een gelegenheidsfanfare begeleidde de Lustige Gans naar het districtshuis.

Een gelegenheidsfanfare begeleidde de Lustige Gans naar het districtshuis. © Marc Wouters

Maar dan werd het muisstil, de lockdown kwam als een donderslag en legde alle activiteiten plat. “Anderhalf jaar hebben we op de viering van onze koning gewacht”, zei voorzitter Wim Vansteenkiste, zelf tweemaal koning.

Met applaus en muziek werd koning Joppe ontvangen.

Met applaus en muziek werd koning Joppe ontvangen. © Marc Wouters

Namens het districtsbestuur ontving koning Joppe een kunstwerk, afgeleid van het bronzen standbeeld van de gansrijder. Het beeld van kunstenaar Raf Thys staat op de hoek van de Driehoekstraat en het Geestenspoor. (mawo)

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio