De bermmeesters en Dieter Coppens met hun culinair boeket dat burgemeester en enkele schepenen overhandigden. 

De bermmeesters en Dieter Coppens met hun culinair boeket dat burgemeester en enkele schepenen overhandigden. ©  kristin matthyssen

Dieter Coppens is voor Zoersel nu officieel held, samen met bermmeesters

Zoersel -

Omdat op zaterdag de Week van de Duurzaamheid afliep, zette de gemeente Zoersel alle lokale duurzame helden in de (eetbare) bloemen. Dieter Coppens, lokale trekker van Bye Bye Grass, kreeg samen met de bermmeesters de heldenstatus van zijn gemeente.

Kristin Matthyssen

Van 18 tot 25 september vindt de Week van de Duurzaamheid plaats. Lokale helden zijn personen die een belangrijke bijdrage leveren aan het verwezenlijken van één van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Dieter Coppens nam het voorbije jaar allerlei filmpjes op om Zoerselaars aan te sporen hun gras te laten groeien. Dus geen gladde gemillimeterde gazons, maar avontuurlijkere perkjes waar ook iets te eten en te beleven valt voor vlinders, bijen en andere insecten.

Dieter Coppens is een lokale held van Zoersel. 

Dieter Coppens is een lokale held van Zoersel. ©  kristin matthyssen

Naast Coppens werden ook de bermmeesters in de kijker gezet. Zoersel kan bogen op negentig vrijwilligers die de straten in hun omgeving vrij maken van zwerfvuil. Ze krijgen materiaal zoals grijper, fluohesje en vuilzakken van de gemeente.

Jolien Van Steenvoort (9) was de jongste aanwezige bermmeester. Zij houdt samen met haar mama Lies Van der Veken (48) de omgeving van Halle-Velden en het pleintje voor de school mee proper. “Mondmaskers, plastieken zakjes, blikjes: het is erg”, zegt Jolien. “Er is ook een route waar we altijd glazen bierflesjes vinden”, weet Lies. “Waarschijnlijk altijd dezelfde die dat weggooit.”

Jolien is de jongste held, hier samen met haar mama Lies.   

Jolien is de jongste held, hier samen met haar mama Lies.  ©  kma

Schepenen Michaël Heyvaert (N-VA), Danny Van de Velde (N-VA), Marc De Cordt (Groen) en burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) feliciteerden de helden voor hun engagement. Voor Michaël Heyvaert zal het wellicht een van zijn laatste optredens als schepen zijn deze legislatuur, want bij de gemeenteraad van donderdag staat hij normaal zijn zitje af aan iemand van CD&V als de nieuwe coalitie geïnstalleerd is. Hij deed het toch nog met een lach. Marc De Cordt prees als klimaatschepen zowel Dieter Coppens als de bermmeesters. “De ene werkt de andere misschien wat tegen, want Dieter wil dat wij de bermen zo bloemenrijk mogelijk houden voor de bijtjes en we niet te veel maaien, terwijl dat voor jullie het werk als bermmeester in het hoge gras wat bemoeilijkt”, lachtte hij.

Het culinair boeket uit Koningshooikt dat de helden kregen is volledig eetbaar. “Zeker?”, wou iemand voor alle veiligheid weten. “Dat wordt een dilemma, opeten of ervan genieten”, dacht de burgemeester.

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio