Met een vliegende start gooien de handbikers zich op het parcours van 4 kilometer, waarbij ze binnen het uur zo veel mogelijk rondjes moeten afleggen. 

Met een vliegende start gooien de handbikers zich op het parcours van 4 kilometer, waarbij ze binnen het uur zo veel mogelijk rondjes moeten afleggen. © Hans Otten

Handbikers rijden voor To Walk Again: “Samen sporten doet ongelooflijk veel deugd”

Geel, Herentals, Kalmthout -

Negentien sportteams met minstens één andersvalide atleet gooiden zich zaterdag op de jaarlijkse estafetteloop Run To Walk Again, waarbij ze zo veel mogelijk rondes rond Thomas More in Geel aflegden.

Hans Otten

De bekende organisatie To Walk Again van Marc Herremans kon na het coronajaar de draad van haar jaarlijkse estafetteloop Run To Walk Again weer oppikken. Negentien teams met minstens vijftien sportieve leden, van wie minstens één andersvalide atleet, verschenen zaterdagochtend op de Geelse campus van hogeschool Thomas More aan de start. Het concept is simpel: de teamleden proberen tien uur lang zo veel mogelijk rondjes van zowat 7 kilometer rond de site afleggen, waarbij ze elkaar continu aflossen. Om de lopers in die beproeving wat rust te gunnen, nemen de andersvalide atleten het één uur lang van hen over tijdens een heuse handbikerace over een afstand van 4 kilometer.

Daarbij verschenen verschillende soorten bolides aan de start. Van razendsnelle ligfietsen met handaandrijving over rolstoelen met een handmolentje tot fietsdriewielers. Terwijl de gestroomlijnde en geoefende handbikers amper enkele minuten nodig hadden om één toer van 4 kilometer af te malen, deden anderen het onder het late zomerzonnetje wat rustiger aan.

Luc Van Hooydonk en Yasmine Gielen leerden elkaar kennen op de postrevalidatie en zagen elkaar na lange tijd tijdens Run To Walk Again voor het eerst weer terug.

Luc Van Hooydonk en Yasmine Gielen leerden elkaar kennen op de postrevalidatie en zagen elkaar na lange tijd tijdens Run To Walk Again voor het eerst weer terug. © Hans Otten

Kramp in bad

“We hebben toch mooi vier rondes afgelegd”, zeggen Luc Van Hooydonk uit Kalmthout en Yasmine Gielen uit Hoeselt, wanneer ze zij aan zij precies binnen tijd over de aankomstmeet bollen. “Ja, we zijn de hele tijd bij elkaar gebleven. We hebben elkaar leren kennen tijdens de postrevalidatie bij To Walk Again in Herentals, maar hadden elkaar al heel lang niet meer gezien. Dit is een heel mooie gelegenheid om elkaar opnieuw te zien en bij te praten. Ja, fietsen en praten tegelijk, ook mannen kunnen multitasken.”

Op de vraag wat hem overkomen is zodat hij nu in een rolstoel zit, antwoordt Luc Van Hooydonk met ‘niks, eigenlijk’. “Ik zat ongeveer vier jaar geleden gewoon in een warm bad en voelde plots een kramp in mijn been. Ineens kon ik niet meer uit bad. Ik bleek volledig verlamd te zijn vanaf mijn middel. Dat komt natuurlijk heel weinig voor, amper vier op meer dan honderdduizend keer. Dan wordt je hele leven in één keer overhoop gegooid, plots gaat de deur dicht. Maar het komt wel terug, hoor. Niet bij de pakken blijven zitten maar blijven gaan, dat is de spirit. Blijven en lekker sporten, zeker in een groep doet dat deugd.”

Klaar voor de start van een zonovergoten uurtje intensief sporten. 

Klaar voor de start van een zonovergoten uurtje intensief sporten. © Hans Otten

Financieel tekort

Met hun deelname aan Run To Walk Again zamelen de teams zelf geld in voor de organisatie. Zij gaan bij de inschrijving het engagement aan om 3.000 euro per team bij elkaar te brengen. Dat geld heeft To Walk Again ook echt nodig, want de instelling kampt met een financieel tekort van 300.000 euro. Subsidies zijn er amper en door corona lag het organiseren van activiteiten om geld in te zamelen helemaal stil. “Het is voor ons van vitaal belang dat Run To Walk Again terug kan”, zegt directeur Thomas Caers. “En het doet ook deugd te zien hoeveel teams er zich uiteindelijk ingeschreven hebben. Chapeau dat zij een enorme inspanning doen om hier aanwezig te zijn.”

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio