© nattida-jayne

Veel vrouwen langs WK-parcours in Antwerpen: “Vrouwen zijn de mannen aan het inhalen in de sport”

Na de beloftes vrijdag, was het vandaag de beurt aan de vrouwen elite om hun wereldkampioenschap te starten vanuit Antwerpen. De grote massa supporters wordt pas morgen bij de elite mannen verwacht, maar ook Kopecky, Van Vleuten en co. konden veel supporters warm maken voor de start op de Groenplaats, waaronder ook veel vrouwelijke wielerfanaten.

“Als Kopecky en de Belgische vrouwen worden voorgesteld op het podium, kan ik wel even niks meer zeggen. Dan moet ik roepen en klappen en moet je me even laten doen”, zegt Peggy Van Casperen (52) uit Westerlo zenuwachtig. We staan op de Groenplaats en voor ons worden de sterren van de dag voorgesteld op het podium.   

Zeggen dat de wielersport bij de vrouwen in de lift zit, is een open deur intrappen, maar dit WK lijkt dat nog maar eens te bevestigen. In het centrum van de stad fietsen opvallend veel vrouwen in koertenue rond zaterdag.

“Ik denk dat we bijna op het punt zijn dat de vrouwen de mannen aan het inhalen zijn in de sport. Je ziet deze dagen ongelooflijk veel vrouwen fietsen onderweg. Dat kan ook niet anders. Fietsen is zo goed voor je lijf. Het is veel minder belastend dan lopen, je kunt grote afstanden overbruggen en komt op nieuwe plaatsen. Alleen als ik echt moet kiezen, fiets ik wel liever mee met de mannen dan in een vrouwenpeloton. Veel vrouwen fietsen nog niet zo lang en zijn iets banger in groep”, vindt Peggy.

Peggy Van Casperen (52). 

Peggy Van Casperen (52). ©  nattida-jayne

Voor haar zijn het hoogdagen nu. “Ik wil niks missen van het WK. Vorige week keken we al naar het tijdrijden in Brugge en nu gaan we heel het weekend op en af van Antwerpen naar Leuven om zoveel mogelijk van de renners en rensters mee te pikken.”

Dat is ook het plan van de jonge Lena Steenmans (14), fan van de koers en nog meer fan van zelf koersen. “Ik fiets altijd mee met mijn ouders, mijn vriendinnen houden niet van wielrennen, ik weet zelfs niet of ze weten dat ik het zo vaak doe. Ik kijk ook graag naar de koers, liefst nog ergens live. Ik heb al de Ronde van Vlaanderen en veel passages van de Tour de France gezien. Mijn ouders zijn ook grote fans dus we kijken samen. We wilden er ook hier per se bij zijn vandaag. Mijn favoriet voor vandaag? De Nederlandse Marianne Vos.”

Lena Steenmans (14) en haar ouders. 

Lena Steenmans (14) en haar ouders. ©  nattida-jayne

Zowat elke fietsclub van Antwerpen en omstreken tekent present vandaag ergens aan de start of langs het parcours. Ook de vrouwen van WTC Niel. Zij hebben één doel. “Lotte Kopecky naar de winst schreeuwen. Ze is ook van Niel dus moeten we extra hard supporteren. We gaan ook zelf een toertje rijden natuurlijk, maar eerst is het belangrijk om de vrouwen te steunen op hun WK. Wij weten het al lang: fietsen is voor elke leeftijd en voor elk niveau. Of we zelf nog profambities koesteren, misschien bij de senioren?”, lachen Kirsten (38), Kathleen (47) en Nicole (56).

Kirsten (38), Kathleen (47) en Nicole (56). 

Kirsten (38), Kathleen (47) en Nicole (56). ©  nattida-jayne

(Rebecca Van Remoortere)