De doortocht van het WK wielrennen op de Grote Markt. 

De doortocht van het WK wielrennen op de Grote Markt. © Leen Van de Sande

Doortocht van WK wielrennen voor vrouwen lokt heel wat toeschouwers naar Mechelen

Mechelen -

Geen wekelijkse markt op zaterdag op de Grote Markt in Mechelen, wel de doortocht van het wereldkampioenschap wielrennen voor vrouwen. De koers en het mooie weer lokten ook op de tweede dag van het WK in onze regio heel wat wielerliefhebbers en nieuwsgierigen naar de Dijlestad.

Stijn Van de Sande

Nadat vrijdag de beloften Mechelen en Bonheiden al doorkruisten in hun tocht naar de regenboogtrui, was het zaterdag aan de vrouwen. In combinatie met het zonnige weer lokte de koers heel wat toeschouwers. Langsheen heel het parcours in de Mechelse binnenstad stonden mensen te supporteren voor onder andere de Belgische dames Lotte Kopecky uit Rumst en Jolien D’hoore.

Dirk Blockmans en Myriam Boeykens zijn afkomstig uit Keerbergen, een van de officiële WK-dorpen. “Daar hebben we gisteren de wedstrijd van de beloften gevolgd”, zeggen ze vanop een terras op de Grote Markt. “Maar vandaag kozen we voor Mechelen. We waren goed op tijd naar hier gefietst om zeker een goed plaatsje langs het parcours te hebben. In tussentijd hebben we nog iets gegeten en genoten van het mooie weer en de sfeer. Het is fantastisch dat we het WK zo dicht bij huis kunnen meemaken.”

Dirk en Myriam uit Keerbergen.

Dirk en Myriam uit Keerbergen. © Stijn Van de Sande

Supporteren voor de Belgen

Ook Melvin Vandebergh kwam met de fiets naar Mechelen afgezakt. “Ik kom al vanuit Antwerpen, pik nu de doortocht in Mechelen mee en rij daarna nog door richting Overijse en Leuven”, zegt hij. “Dat is goed voor een tocht van ongeveer 150 kilometer. Maar ik ben me aan het voorbereiden op een Ironman. Het is dus een goede training. Bij de vrouwen heb ik niet echt een favoriet, zolang er maar een Belgische wint. Bij de mannen hoop ik natuurlijk op Wout van Aert. Ik heb zelfs zijn truitje aan.”

Mechelaars Jan en Guido wilden de koers niet missen.

Mechelaars Jan en Guido wilden de koers niet missen. © Stijn Van de Sande

Mechelaars Guido en Jan wilden de koers niet missen. “We zijn grote wielerliefhebbers”, zeggen ze. “Het is dan ook ongelooflijk dat we het wereldkampioenschap van zo dichtbij kunnen meemaken. Gisteren hebben we de wedstrijd van de beloften al meegepikt, en morgen komen we zeker nog eens terug voor de mannen. Vandaag hebben we ook niet echt een favoriete renster, we supporteren gewoon voor alle Belgen. Daarom hebben we ook een vlag meegenomen. Morgen gaan we natuurlijk Wout van Aert aanmoedigen, al maakt ook Remco Evenepoel een goede kans.”

Seingevers Hendrik en Annie leiden de passage in goede banen.

Seingevers Hendrik en Annie leiden de passage in goede banen. © Stijn Van de Sande

Seingevers

De passages in Mechelen worden in goede banen geleid door onder meer de politie, maar ook de seingevers spelen een belangrijke rol. Zij houden een oogje in het zeil aan de verschillende oversteekplaatsen. “We zijn afkomstig uit Oostrozebeke, in West-Vlaanderen”, zeggen Hendrik Van Hollebeke en Annie Schaek. “Seingever zijn is een hobby die we al enkele jaren doen. Het zijn altijd leuke uitstappen en je kan de koers vanop de eerste rij volgen. Soms zijn er wel eens lastige mensen die toch nog willen oversteken wanneer het niet mag, maar in Mechelen luistert iedereen gelukkig goed.”

Ook morgen, zondag, zijn Mechelen en Bonheiden nog een keer het decor voor het wereldkampioenschap wielrennen. De elite mannen beginnen er aan om 10.25u in Antwerpen en zijn omstreeks 11u in Mechelen. Rond 11.15u volgt de doortocht in Bonheiden. Voor en na de doortocht moet je rekening houden met mogelijke verkeershinder.

Melvin fietste van Antwerpen, via Mechelen, naar Leuven.

Melvin fietste van Antwerpen, via Mechelen, naar Leuven. © Stijn Van de Sande

De rensters werden luidkeels aangemoedigd.

De rensters werden luidkeels aangemoedigd. © Stijn Van de Sande

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio