Jorg Van Daele met zijn kus.  

Jorg Van Daele met zijn kus.  © rr

Nieuwmoerse kunstenaar Jorg Van Daele kust Lenin

Kalmthout -

In Oekraïne veranderde Nieuwmoerenaar Jorg Van Daele een voormalig monument van Lenin in een beeld van een kus, symbool voor het gevoel dat mensen kunnen herademen na de pandemie.

Voor beeldhouwer Jorg Van Daele : “De organisatoren kozen als thema ‘Re-Breathe’, waarmee ze willen aantonen dat iedereen eindelijk een beetje kan herademen na de wereldwijde pandemie.”

“Ter plaatse schotelden ze mij een blok rode graniet voor van meer dan 100 kilogram. Die kwam van een monument van de voormalige Sovjetleider Lenin. De organisatie gaf me twee weken de tijd om van dat granietblok een beeld te maken. Ik koos ervoor om een grote kus te maken, gebaseerd op mijn vorige reeks beelden Kiss For Peace.”

Monument Lenin.

Monument Lenin. © rr

“Mensen die me een beetje volgen, weten dat ik al lang bezig ben met een reeks van ‘sculptures for peace’. Wat ik nu maakte is het 33ste beeld rond dat thema. Mijn werk ‘Re-Breathe for Peace’ komt in het nieuwe beeldhouwpark van de stad Mukachevo, dat volgend jaar opent voor het grote publiek. Nu we allemaal weer wat vrijer kunnen ademen na covid-19 kijk ik al uit naar het volgende internationale symposium dat volgende maand doorgaat in Mexico met als titel ‘De viering van de doden’. Info : www.jorgvandaele.be – www.newjorggallery.be (evdw)

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio