De woning is een bekend dorpsgezicht. 

De woning is een bekend dorpsgezicht. © Joren De Weerdt

Uitgesteld openingsfeest voor Huis Van Bockstal

Vorselaar -

Met flinke vertraging door het coronavirus heeft de sociale huisvestingsmaatschappij Zonnige Kempen het Huis Van Bockstal, de voormalige dokterswoning op het marktplein in Vorselaar, officieel geopend. Zonnige Kempen renoveerde de woning tot zes zeer energiezuinige appartementen voor haar huurders.

De eerste bewoners namen eind vorig jaar hun intrek in het gebouw. Het pand bepaalt al vele jaren mee het dorpsgezicht in het centrum van Vorselaar. De fraaie buitenzijde is nauwelijks gewijzigd, uitgezonderd een grote raampartij in cortenstaal en een buitentrap aan de achterzijde van het gebouw. Het renovatieproject is vooral uniek omwille van de vele innovatieve en duurzame materialen en technieken die werden toegepast.

“In de appartementen zijn diverse technieken voor verwarming en sanitair geïnstalleerd”, stelt algemeen directeur Anneleen Eelen van Zonnige Kempen. “Zo zijn onder andere een zonneboiler, een brandstofcel, een lucht- , waterwarmtepomp in combinatie met hybride zonnepanelen en een alles-in-één lucht/water- warmtepomp met een ventilatiesysteem geplaatst.”

Aan de achterkant is een buitentrap geplaatst.

Aan de achterkant is een buitentrap geplaatst. © Joren De Weerdt

In één appartement is een dubbele elektrische installatie geplaatst voor zowel een AC-net (wisselstroom) als een DC-net (gelijkstroom). Dit appartement zal nog een tijdje als demo-eenheid fungeren en wordt pas later in verhuring gebracht”, legt Anneleen Eelen uit

Onderaan de woning is een inforuimte ingericht die voor iedereen vrij toegankelijk is. Bezoekers en toevallige passanten leren er meer over de woning zelf, de renovatiewerken en de toegepast technieken. (mph)

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio