Gaan we van lege aula’s tijdens corona naar overvolle in het post-coronatijdperk? 

Gaan we van lege aula’s tijdens corona naar overvolle in het post-coronatijdperk? ©  Jan Van der Perre

Fors meer eerstejaars aan UAntwerpen, vooral opleidingen uit medische sector gaan erop vooruit

Antwerpen -

Voor de studenten van de UAntwerpen schiet het nieuwe academiejaar volgende week maandag, 27 september, opnieuw uit de startblokken. En de Antwerpse universiteit mag zich aan heel wat meer studenten verwachten. Er schreven zich liefst 3.078 eerstejaars in, dat is bijna 9% meer dan de 2.831 van vorig jaar.

Op zeven van de negen faculteiten is het aantal studenten toegenomen. De opleidingen Wiskunde (+73%, van 15 naar 26 studenten), Dierengeneeskunde (+49%, van 146 naar 218) en Farmaceutische Wetenschappen (+46%, van 106 naar 155) zijn procentueel de sterkste stijgers. Maar ook informatica, biochemie en biotechnologie, interieurarchitectuur, taal- en letterkunde en geschiedenis zijn erg in trek.

Handelsingenieur, Fysica en Politieke Wetenschappen zijn dan weer minder populair dan voorgaande jaren.

Opvallend is dat de meeste opleidingen uit de brede medische sector erop vooruitgaan. “De coronapandemie toonde aan dat de medische wetenschappen maatschappelijk heel erg relevant zijn”, zegt prof. Koen Augustyns, decaan van de faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen. “Denk maar aan het succesverhaal van de vaccins. Dat diergeneeskunde een grote sprong maakt, heeft heel misschien te maken met het feit dat er een toegangsexamen voor die opleiding in de pijplijn zit: jongeren zien dat mogelijk als een kwaliteitsstempel.” (jas)