©  Jeroen Hanselaer

DE WEEK VAN… Patrick Van de Perre

Patrick Van de Perre

Elke zaterdag blikt een stadsreporter terug op de gebeurtenissen van de voorbije week.

Het viaduct van Merksem bestaat vijftig jaar. Hartelijk gefeliciteerd. Bij wijze van verjaardagsgeschenk werd donderdag het aannemingscontract ondertekend tussen Vlaanderen en een tijdelijke vereniging van aannemers.

Zij gaan ervoor zorgen dat het viaduct zijn zestigste verjaardag niet haalt en over enkele jaren letterlijk met de grond gelijkgemaakt wordt. Als dat geen cadeau is. Voor wie zich bij het leven na het viaduct nog niet al te veel kan voorstellen, kan een bezoek aan Park Spoor Noord mogelijk helpen.

Toen het park nog een spoorwegemplacement was, sneed de bundel sporen het noorden van de stad letterlijk in tweeën. Wie achter het emplacement woonde was van de wijk Dam en afgesloten van de stad. Wie er nu woont is nog steeds van de wijk Dam, maar behoort sinds bijna vijftien jaar bij de grote mensen.

Dat is, beste Antwerpenaar, precies wat er ook gaat gebeuren wanneer het viaduct over enkele jaren gesloopt wordt. De Luchtbal zal plots geen vergeten buurt meer zijn, delen van Deurne Noord zullen niet langer met spuug aan de rest van de stad hangen en ook Merksem komt steeds dichterbij.

Verder is het viaduct het beste bewijs dat vroeger niet alles beter was. Dat dit soort van betonnen draken in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw golden als een goede oplossing, zegt veel over de manier waarop er destijds over leefbaarheid gedacht werd.

Ondertussen krijgt het PFOS-schandaal een klein beetje een internationaal karakter. Terwijl in eigen landsdeel de discussie nog steeds woedt over wie er nu boter op het hoofd heeft en hoe het verder moet, beginnen ze het in de Nederlandse provincie Zeeland behoorlijk op hun heupen te krijgen.

Het vieze goedje komt via onze Schelde ook in hun Schelde terecht en er is de Zeeuwen al geadviseerd om geen vis of mosselen uit de Westerschelde te eten. En als je een Zeeuw zijn mosselen afpakt zijn de rapen gaar. Om de druk op de Vlaamse regering op te voeren, dreigen onze sympathieke buren er alvast mee om de ontpoldering van de Hedwigepolder even in de koelkast te zetten.

Of dat zomaar kan is een andere vraag en of dat wel zo slim is nog een andere. Het voorlopig nog bescheiden dreigement van de al even bescheiden Zeeuwen is in ieder geval het zoveelste signaal dat er maar beter snel werk wordt gemaakt van een degelijk plan om het milieuschandaal aan te pakken.

Niet alleen voor de mensen in Zeeland, maar ook voor de eigen bevolking. Dat de overheid gefaald heeft en haar eigen burgers niet heeft beschermd tegen de gevolgen van PFOS, zoals deze week nog in uw krant stond, weten we ondertussen wel. De grote vraag is wat we nu kunnen en moeten doen.

Voor het overige bleek deze week opnieuw dat Antwerpen steeds dichter komt bij het leven van voor corona. Voor wie zich daar niet al te veel meer kan bij voorstellen: dat betekent overal veel volk en een oneindig aanbod van kleine en grote evenementen. Een beetje vakantie buiten het hoogseizoen. Met, voor wie van snelle fietsers houdt, een WK wielrennen als toemaatje. Toch nog maar even een beetje afstand houden.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio