©  BELGA

Kritiek uit parlement op Lantis dat “steeds algemeen belang verdedigt”

Ook in de middagzitting van de onderzoekscommissie PFAS-PFOS zijn vertegenwoordigers van Oosterweelbouwheer Lantis op de rooster gelegd over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht en omgeving. Lantis-voorzitter David Van Herreweghe verklaarde in zijn openingsstatement dat het overheidsbedrijf “steeds het algemeen belang vooropstelt”, maar kreeg daarover heel wat bedenkingen te verwerken vanuit de commissie.

Bron: Belga

Van Herreweghe benadrukte vrijdag dat Lantis geen privébedrijf is dat winst vooropstelt. “Bij problemen die opduiken zoals de PFOS-verontreiniging zijn we dan ook niet gewetenloos gefocust op de voortgang van het project”, verzekerde hij de onderzoekscommissie.

LEES OOK: Gelekte mails in PFOS-dossier brengen Schauvliege en Weyts in verlegenheid

Verschillende parlementsleden trokken die bewering tijdens de vragenrondes in twijfel. Zo vroeg Jos D’Haese (PVDA) zich af waarom Lantis dan pleitte voor minder strenge PFOS-normen op de Oosterweelwerf. Volgens Lantis was die vraag louter ingegeven door de onzekerheid over de haalbaarheid van de door de VMM voorgestelde norm. “Maar in de praktijk halen we die wel, de cijfers tonen dat aan”, klinkt het.

Het kwam ook tot een fikse discussie over wie volgens het politiek stuurcomité - waarin de Vlaamse regering en de stad Antwerpen vertegenwoordigd zijn - de trekker moest zijn bij het communiceren over het dossier. Twee verslagen van die vergadering geven volgens CD&V-parlementslid Stijn De Ro een tegenstrijdig beeld of het nu OVAM, dan wel Lantis zou worden. Hellemans en Van Herreweghe benadrukten vrijdag dat het steeds was opgevat als een “gezamenlijke communicatie” en dat OVAM vervolgens liet weten dat toch niet te willen doen.