De organisatoren en deelnemende artiesten van Outside In. 

De organisatoren en deelnemende artiesten van Outside In. © Stijn Van de Sande

Outside In Festival geeft jonge artiesten en theatermakers een podium

Mechelen -

De komende weken geven jonge talentvolle kunstenaars en theatermakers het beste van zichzelf tijdens het Outside In Festival in Mechelen. Het kunstenfestival is een initiatief van Radar en Arsenaal/Lazarus. “Het is voor ons als jonge makers belangrijk dat we deze kansen krijgen”, klinkt het bij het Caja Manga Collective.

Stijn Van de Sande

Normaal gezien zou Outside In vorig jaar al plaatsvinden, maar daar stak de coronacrisis een stokje voor. In allerijl werd er een online editie georganiseerd, maar deze keer kan je voor het eerst fysiek naar de voorstellingen komen kijken. “Al hebben we het ook in het voorjaar nog moeten uitstellen”, zegt Annelien Van Damme van Radar, een stedelijk platform dat cultuurprojecten en creatief talent ondersteunt. “We zijn dan ook blij dat we deze jonge talenten eindelijk op de wereld kunnen loslaten.”

Het kunstenfestival toont voorstellingen die nog volop in ontwikkeling zijn en try-outs. “Voor het groeiproces van de artiesten is het belangrijk dat ze voldoende kansen krijgen om hun werk te tonen en feedback te krijgen”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer (Vld-Groen-m+). “In totaal geven veertien artiesten, makers en collectieven gedurende enkele weken het beste van zichzelf.”

Springplank

Volgens Willy Thomas, artistiek leider van Arsenaal/Lazarus, kan het Outside In Festival ook een belangrijke springplank betekenen voor de kunstenaars. “Niet alleen krijgen ze hier de kans om zich te tonen aan het grote publiek, we hebben ook actief gecommuniceerd naar de rest van de cultuursector. Er zullen heel wat cultuurhuizen aanwezig zijn om nieuw talent te spotten. Op die manier geven we de makers een heel grote kans om verder te groeien.”

“Als jonge theatermakers is het belangrijk dat we dit soort kansen krijgen. Daar leren we ontzettend veel uit”, zeggen Charlotte, Jilly en Lorena van het Caja Manga Collective. “Tijdens het festival brengen we onze voorstelling In Between. Die gaat over twee zussen die vastzitten op zee en het met elkaar hebben over het leven, maar ook over overleven. We zijn al meer dan een jaar bezig aan de voorstelling. Dankzij Outside In kunnen we nu de finishing touch aanbrengen.”

Outside In vindt plaats van 25 september tot 10 oktober. De meeste voorstellingen werken met een vrije bijdrage. De volledige programmatie en alle info, vind je op de website.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio