© RTV

Wielrenners rijden voor het eerst door Mechelen en Bonheiden tijdens wereldkampioenschap

Mechelen, Bonheiden -

De eerste passage van het WK wielrennen in onze regio zit erop. Via Mechelen en Bonheiden zetten de beloften vrijdag koers richting Leuven, waar gestreden werd om de felbegeerde regenboogtrui. Onderweg waren er al heel wat supporters opgedaagd. Vooral Thibau Nys kon op veel aanmoediging rekenen.

Stijn Van de Sande

Mechelen was vrijdagmiddag voor even het epicentrum van de wielerwereld. Terwijl de Australische ploeg met onder andere spurtbom Caleb Ewan genoot van een koffie op een terras in de binnenstad, reden de beloften hun WK. De start lag in Antwerpen, de finish in Leuven. Onderweg reed het peloton dwars door het historische hart van de Dijlestad, die ook de komende twee dagen nog het decor vormt voor het wereldkampioenschap wielrennen.

Hoewel het ‘slechts’ de beloften waren die hun wedstrijd reden, was er toch wel wat volk opgedaagd om de renners aan te moedigen. Daarbij viel op dat één renner op extra veel aandacht kon rekenen: Thibau Nys. De zoon van Sven was een van de favorieten voor de wereldtitel. “Ik zie ze allemaal graag rijden, maar vandaag supporter ik voor Nys”, zegt Luc Kosolosky. “Dat het wereldkampioenschap door Mechelen komt is fantastisch. De passage langs de Sint-Romboutstoren levert zeker mooie beelden op.”

Emotioneel

Ook andere Maneblussers zijn fier dat het WK hun stad aandoet. Johan Van der Taelen hing zelfs een Mechelse vlag langs het parcours. “Ik ben als wielerfan en Mechelaar enorm enthousiast over het wereldkampioenschap. Het is misschien ‘maar’ een doortocht, maar ik vind het toch heel erg speciaal. Ik ben zelfs Wout van Aert al tegengekomen toen ik deze week moest leveren aan het Van der Valkhotel. De Belgische ploeg verblijft er momenteel.”

Dat de renners via de Sint-Katelijnestraat naar de Grote Markt fietsen is voor Van der Taelen zelfs emotioneel. “Ik heb verschillende keren als solorijder deelgenomen aan de 1000km voor Kom op tegen Kanker en dat was via exact hetzelfde parcours. Op dat vlak doet het toch wel iets met me. De komende dagen kom ik zeker nog terug om de elite dames en heren aan te moedigen.”

“Ik ben trots dat het WK in Mechelen passeert”, zegt Johan Van der Taelen.

“Ik ben trots dat het WK in Mechelen passeert”, zegt Johan Van der Taelen. © Stijn Van de Sande

Verlof

Dat is ook André Lafère van plan. “Ik heb speciaal verlof genomen om hier vandaag aanwezig te kunnen zijn”, zegt de Hombekenaar. “Het is een uniek moment. Ik ben nu 62 jaar en zal het waarschijnlijk nooit meer meemaken dat het wereldkampioenschap zo dicht bij mij thuis passeert. Toen de Tour de France enkele jaren geleden door Hombeek reed, was ik in het buitenland. Dit moment wilde ik dan ook voor geen geld van de wereld missen.”

Ook André verwachtte een goede prestatie van Tibeau Nys. “Ik was vroeger al fan van zijn vader en nu van Tibeau zelf”, zegt hij. “Het is wel een lastig parcours. Ik ben de hellingen in Leuven en Overijse zelf gaan uittesten en ze zijn toch best pittig. Maar voor zulke klasbakken moet het zeker te doen zijn.”

Lore Van Herreweghe uit Antwerpen pakte zelf de fiets om de renners aan te komen moedigen. “Het WK-parcours loopt langs mijn deur, dus de komende dagen ga ik zeker uit mijn raam hangen om de renners en rensters aan te moedigen”, zegt ze. “Maar het leek me wel leuk om nu eens tot in Mechelen te komen. Ik moet bekennen dat ik eigenlijk niet zo veel van de koers ken, maar ik supporter natuurlijk voor de Belgen.”

Lore Van Herreweghe kwam vanuit Antwerpen om de renners aan te moedigen.

Lore Van Herreweghe kwam vanuit Antwerpen om de renners aan te moedigen. © Stijn Van de Sande

Bonheiden

Ook in Bonheiden werden de renners aangemoedigd. De luidruchtigste supporters waren de leerlingen van basisschool Klimop. De negenjarige Mattis is zelf wielrenner. “Ik heb een koersfiets en ik rijd soms ritten van meer dan dertig kilometer”, vertelt hij trots. “Ik vind het dan ook plezant dat het WK hier in Bonheiden doorkomt. Zondag ga ik naar Leuven op een heuveltje kijken naar de profs, dat wordt ook tof.”

“We zijn speciaal voor het WK naar het parcours gekomen”, zeggen Pieter Van Kelst en Jens Aerts. “We supporteren voor Nys. Als we hem zien, moedigen we hem zeker aan. Vandaag is het nog kalm, maar ik hoop dat het hier zondag volle bak is. Dan supporter ik voor van Aert, hoewel mijn vriend normaal supporter van Van der Poel is (lacht). Maar het is uniek dat het WK in eigen dorp voorbijkomt en daar willen we van genieten.”

De luidruchtige supporters van basisschool Klimop in Bonheiden.

De luidruchtige supporters van basisschool Klimop in Bonheiden. © Gino Van Looy

Supporteren voor Nys

Mario, Benny en Philip zijn met de koersfiets naar Bonheiden afgezakt. “We komen uit Itegem en na de passage hier trekken we verder naar het WK-dorp in Keerbergen. Vandaag zullen we zo’n vijftig kilometer gereden hebben, maar dit is meer een uitstap dan een training. We willen er zo veel mogelijk van genieten nu het in eigen streek is. Hopelijk rijden ze nog niet te snel als ze hier passeren en kunnen we misschien enkele renners herkennen.”

“Ik volg de koers aandachtig en ben blij dat het WK in eigen land plaatsvindt”, zegt Jos. “ Als de renners hier gepasseerd zijn, rijd ik ze met de fiets achterna naar Leuven om ze daar aan te moedigen. Uiteraard supporter ik voor Thibau Nys, dat is iemand uit de buurt. En zondag hoop ik dat van Aert wint. Maar dan kom ik niet naar hier, dan blijf ik voor tv zitten om de commentaar te horen.”

Mario, Benny en Philip fietsen vanuit Bonheiden nog door naar het WK-dorp in Keerbergen.

Mario, Benny en Philip fietsen vanuit Bonheiden nog door naar het WK-dorp in Keerbergen. © Gino Van Looy

Eer

De doortocht in onze regio verliep zonder noemenswaardige incidenten. Schepen van Sport Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+) is trots dat het WK wielrennen Mechelen aandoet. “Het is een eer voor onze stad en de mogelijkheid om Mechelen internationaal op de kaart te zetten als historische kunststad enerzijds, maar zeker ook als sportstad anderzijds. Ik roep de Mechelaars op om de renners dit ook weekend massaal aan te komen moedigen.”

De kopgroep rijdt voorbij het standbeeld van Margaretha van Oostenrijk.

De kopgroep rijdt voorbij het standbeeld van Margaretha van Oostenrijk. © Stijn Van de Sande

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio