Enkele buren voor het bewust perceel achterin de Achterstraat tijdens het protest in de winter. 

Enkele buren voor het bewust perceel achterin de Achterstraat tijdens het protest in de winter. © Sylvain Liekens 

Ook provincie weigert zes woningen en grootschalig appartementencomplex naast Albertkanaal

Oelegem -

De bestendige deputatie van de provincie heeft de aanvraag voor zes woningen en een complex van 24 appartementen in de Achterstraat naast het Albertkanaal in Oelegem ook in beroep geweigerd. Tot grote opluchting van de omwonenden.

Kristin Matthyssen

In december 2020 diende de buurt meer dan duizend bezwaarschriften in tegen de aanvraag van Trippp Invest. De gemeente weigerde de vergunning, waarop de aanvrager in beroep ging bij het provinciebestuur. Ook hier stuit de aanvrager nu op een weigering.

Het vierlagig project vlak naast de Merriebeek en ook vlak naast het jaagpad van het Albertkanaal zou visueel een te grote impact op het landschap hebben. Volgens de bestendigde deputatie voldoet het niet aan de goede ruimtelijke ordening op vlak van schaal, ruimtegebruik en bouwdichtheid. De aanvrager streeft naar een woondichtheid van 39 woningen per hectare, wat zelfs in de dorpskern van Oelegem lager ligt. De parkeerplaatsen en fietsenstallingen zouden te smal zijn. Met een hoogte van meer dan 13 meter past het ook niet in de omgeving die gekenmerkt wordt door eerder kleinschalige eengezinswoningen.

Op vlak van verkeersveiligheid en doorstroming ziet de provincie grote problemen, met een ontoelaatbare verkeerstoename in de Achterstraat. Het project is niet in overeenstemming met de wetgeving van de brandveiligheid.

De meergezinswoningen bevinden zich te dicht bij de beschermde windmolen van Oelegem en vormen een niet toelaatbare inbreuk op het erfgoedlandschap.