De bestuursleden van Unizo Lier voor hun vlag uit 1952. 

De bestuursleden van Unizo Lier voor hun vlag uit 1952. © Chris Van Rompaey

Unizo Lier toost op honderdjarig bestaan

Lier -

Met een receptie in het stadhuis vierde de Lierse afdeling van de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo) haar honderdste verjaardag.

“In zaal Variétés in de Antwerpsestraat in Lier was er in 1913 al een poging om een Middenstandsverbond op te richten. Door de oorlog duurde het uiteindelijk tot in december 1921 voor het zover was. Niet minder dan twee bonden zagen toen het licht: de Katholieke Bond van Burgers, veelal kleine burgerij, en de Katholieke Bond van Middenstanders. Drie jaar later verenigden ze zich onder de naam Katholieke Bond voor Middenstand en Burgers”, zegt voorzitter Philippe Peeters.

Die nieuwe bond veranderde in 1948 in de Christen Middenstandsbond Lier en in 1988 in Nationaal Christelijk Middenstandsverbond. De laatste naamswijziging voltrok zich in 2000: sindsdien spreken we van Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers. Niet iedereen was toen blij dat de term ‘Christelijk’ uit de naam verdween. Ook al lang verleden tijd: het Orkest van de Middenstand en de middenstandsbeurs in een reuzegrote tent op de Grote Markt.

Unizo Lier telt momenteel zo’n tweehonderd leden. In het recente verleden lag de vereniging mee aan de basis van de invoering van de Centrumbon, die de lokale koopbinding moet versterken. “Deze cadeaubon deed sinds het begin in 2014 al meer dan 700.000 euro terugvloeien naar de lokale handelaars”, aldus burgemeester Frank Boogaerts (N-VA).  (cvr)MEER OVER Lier

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio