Inge Van Peer staat in de herenafdeling van de bekende familiezaak Van Peer Mode in Poederlee. Haar overgrootvader Victor startte honderd jaar geleden met een kleermakerij. 

Inge Van Peer staat in de herenafdeling van de bekende familiezaak Van Peer Mode in Poederlee. Haar overgrootvader Victor startte honderd jaar geleden met een kleermakerij. © Bart Van den Langenbergh

Karel Van Peer en zijn familie staan enkele tientallen jaren geleden bij het naaiatelier van de kledingzaak in Poederlee. 

Karel Van Peer en zijn familie staan enkele tientallen jaren geleden bij het naaiatelier van de kledingzaak in Poederlee. © RR

1 / 2
thumbnail: Inge Van Peer staat in de herenafdeling van de bekende familiezaak Van Peer Mode in Poederlee. Haar overgrootvader Victor startte honderd jaar geleden met een kleermakerij. 
thumbnail: Karel Van Peer en zijn familie staan enkele tientallen jaren geleden bij het naaiatelier van de kledingzaak in Poederlee. 

Van Peer Mode bestaat 100 jaar: “Overgrootvader startte familiezaak met kleermakerij”

Poederlee, Merksplas, Turnhout -

De bekende kledingzaak Van Peer Mode uit Poederlee (Lille) bestaat precies 100 jaar. Victor Van Peer, de overgrootvader van uitbaatster Inge Van Peer, begon een eeuw geleden met zijn eigen kleermakerij. Anno 2021 staat er in het dorp van Poederlee een moderne kledingzaak van 1.300 vierkante meter en zijn er ook filialen in Merksplas en Turnhout. “Toch zijn we eerder voorzichtig dan te snel te willen lopen”, zegt Inge Van Peer.

Bart Van den Langenbergh

De winkel van Van Peer Mode is al jarenlang een vaste waarde in het centrum van Poederlee. De familiezaak bestaat in 2021 precies 100 jaar. Dat eeuwfeest willen de zaakvoerders Inge Van Peer (53) en haar man Kris Hendrickx (53) niet zo maar voorbij laten gaan. De klanten krijgen in het najaar 10 % korting op de hele wintercollectie. 100 jaar geleden was er van een confectiezaak voor heren en dames zoals nu nog helemaal geen sprake.

“Mijn overgrootvader Victor Van Peer is in Lille begonnen met zelf kledij te maken. De klanten kwamen bij hem passen of hij ging bij de mensen thuis”, legt Inge Van Peer uit. “Mijn grootvader Karel Van Peer heeft de zaak in Poederlee verdergezet en is daar ook gestart met een naaiatelier. Mijn vader Jef en mijn nonkel Jan Van Peer kwamen nadien mee in de zaak. Zij zijn gestopt met de handgemaakte kledij en begonnen met confectiekleren. Ze zijn gestart met een kledingwinkel voor kinderen en heren. Later kwam daar dameskleding bij en viel kledij voor kinderen weg.”

In het naaiatelier bij Van Peer in Poederlee werd vroeger de kledij gemaakt. 

In het naaiatelier bij Van Peer in Poederlee werd vroeger de kledij gemaakt. © RR

Twee extra filialen

Inge Van Peer is 32 jaar geleden zelf beginnen te werken in de modezaak en heeft wat later de touwtjes mee in handen genomen. Nadien is haar man Kris medezaakvoerder geworden. Ook zus Lieve Van Peer zit als aankoopverantwoordelijke op zelfstandige basis mee in de zaak. “In 2000 hebben we een tweede filiaal in de Kerkstraat in Merksplas geopend. De winkel daar is intussen duizend vierkante meter groot. We hebben veel klanten in die regio en geloofden wel in het succes ervan”, vertelt Inge Van Peer. “We hadden op de Zeshoek in Turnhout tot enkele jaren geleden nog een shop van State of Art-kledij. In 2019 hebben we dan een eigen, kleine damesboetiek geopend pal op de Grote Markt in Turnhout.”

Metamorfose

In Poederlee zelf kreeg de kledingwinkel door de jaren heen een grondige metamorfose. In 2016 palmde Van Peer de voormalige slagerij Vermetten in zodat in 2017 een vernieuwde winkel met een grotere herenafdeling openging. De zaak kreeg ook een ruime koffiehoek waar de klanten kunnen genieten van een drankje, de krant kunnen lezen of even televisie kijken.

Inge Van Peer zit in de koffiehoek van de kledingzaak in Poederlee. Klanten kunnen daar even de krant lezen en genieten van een kop koffie. 

Inge Van Peer zit in de koffiehoek van de kledingzaak in Poederlee. Klanten kunnen daar even de krant lezen en genieten van een kop koffie. © Bart Van den Langenbergh

De voorbije coronamaanden waren ook voor Van Peer een onzekere periode, maar de familiezaak heeft de crisis kunnen doorstaan. “In het voorjaar 2020 moest de winkel twee maanden dicht en daarna moest je op afspraak werken. De horeca was ook gesloten en er waren geen trouw- of communiefeesten. En dan moesten we in november nog eens een maand sluiten”, schetst Inge Van Peer. “We hebben eind vorig jaar even een pop-up zaak in Mol kunnen openen, maar na een maand moesten we die al sluiten. Gelukkig doen we het nu opnieuw niet slecht, maar we zijn eerder voorzichtig dan te snel te willen lopen.”

Naaiatelier

Het volledige team van Van Peer Mode bestaat uit 21 personen, onder wie nog altijd een medewerkster in het naaiatelier. “Zij werkt hier ondertussen al 33 jaar. We vinden het belangrijk dat we die extra service aan onze klanten kunnen aanbieden. Intussen zijn onze winkels in Poederlee en Merksplas ook op zondagvoormiddag open en hebben we een webshop”, zegt Inge Van Peer. “Of er ook opvolging is binnen de familie weet ik nog niet (lacht). Onze 23-jarige zoon Jonas werkt voor het vastgoedbedrijf Heylen. Ik ben van het principe dat je nooit onder druk een zaak moet verderzetten. Want als zelfstandige moet je er met zo veel passie ertegenaan gaan dat dit je hobby en je leven is.”

Kledingzaak Van Peer in het centrum van Poederlee is bekend in de wijde omgeving. 

Kledingzaak Van Peer in het centrum van Poederlee is bekend in de wijde omgeving. © Bart Van den Langenbergh

Karel Van Peer behaalde in 1938 met ‘Groote onderscheiding’ zijn diploma Heren Snijkunde. 

Karel Van Peer behaalde in 1938 met ‘Groote onderscheiding’ zijn diploma Heren Snijkunde. © RR

MEER OVER Blikvangers Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio