© RTV

Duizend Kempense handen voor de door watersnood getroffen deelgemeente Prayon

Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout, Vosselaar -

In de Turnhoutse stadsregio bieden gemeentebesturen, bedrijven en vrijwilligers samen hulp na de zondvloed in de Ardennen van midden juli. Ze roepen de andere Kempense gemeenten op om mee te doen aan een innovatieve spreiding van de beschikbare middelen.

Wouter Adriaensen

Twee Kempense BV’s werden gevraagd om peter te worden van de actie 1000 Handen. Acteur Jelle Palmaerts en Lennart ‘De Mol’ Driesen twijfelden geen seconde. “De beelden van de overstromingen in Wallonië lieten niemand onberoerd”, vertelt Jelle. “Ik hoop dat we mensen kunnen overtuigen om de handen uit de mouwen te steken voor andere mensen die geen huis meer hebben of alles kwijt zijn.”

“We gaan een deel van Prayon ‘adopteren’”, voegt Lennart toe. “Onze bedrijven en gemeenten gaan vakmensen daarheen sturen om de inwoners weer een normaal leven te geven. Het belangrijkste is de sporthal, het kloppend hart van het sociale leven, waar niet alleen sportwedstrijden maar ook feestjes en vergaderingen georganiseerd werden.”

Dambord van solidariteit

Uiteraard werd er al heel wat hulp geboden aan de getroffen regio’s. “Maar ik begrijp dat mensen het gevoel kunnen hebben dat dit maar een druppel op een hete plaat is”, zegt Luc Vanhout van het Turnhoutse architectenbureau Architects in Motion. “Daarom hebben we een systeem bedacht dat het vrijwilligerswerk overstijgt en gemakkelijk overgenomen kan worden door anderen.”

Architect Luc Vanhout deelde België en het rampgebied op in sectoren. De Turnhoutse stadsregio koos voor de deelgemeente Prayon om hulp te bieden. ©  foto Joren De Weerdt

Vanhout deelde België en het rampgebied op in sectoren. “Zo bestaat Trooz uit zes getroffen gebieden. De Turnhoutse stadsregio koos voor de deelgemeente Prayon, die gekneld zit tussen andere gemeentes die meer aandacht vroegen en daardoor een beetje uit de boot viel. Andere steden of regio’s in België kunnen andere sectoren kiezen. Zo ontstaat een dambord van globale solidariteit.”

Enkele Kempense gemeentes hebben al interesse getoond om zich te ontfermen over andere sectoren.

Dorp heropbouwen

Stadsregio Turnhout, met de gemeentes Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar, is al aan de slag gegaan. “Als gemeentebestuur wil je zo’n ramp echt niet meemaken”, beseft Vosselaars burgemeester Gilles Bultinck (CD&V). “De lokale overheid draait in het rampgebied nog steeds op minder dan halve kracht omdat alle medewerkers uiteraard zelf ook getroffen zijn. Wij willen hen helpen, zodat zij hun burgers op hun beurt kunnen helpen. We hebben al materialen geschonken en in bruikleen gegeven, onder andere voertuigen. Volgende week gaan onze mensen ook ter plaatse.”

De sporthal, het hart van het sociale leven in Prayon, is volledig verwoest door het water. © Peter Gevers

Maar er worden minstens 1000 Handen uit de mouwen gestoken. Daarvoor wordt een online oproep gelanceerd onder de noemer ‘1 dag, 1 jaar, 1 dorp’. “Op een jaar tijd willen we een dorp heropbouwen”, legt mede-initiatiefneemster Inge Jansen uit Oud-Turnhout uit. “Zaterdag 16 oktober is de symbolische dag waarop dat jaar begint. Dan trekken we met man en macht en minstens vijfhonderd vrijwilligers naar Prayon.”

Ook professionals engageren zich. “Voor deze heropbouw zijn goede vakmensen nodig en daar beschikken de bedrijven uit onze regio over”, zegt Mathias Boons, financieel directeur bij HVAC- en sanitairbedrijf Theo Boons uit Arendonk. “Denk bijvoorbeeld aan elektriciens, loodgieters en aannemers. Wij gaan Prayon helpen opbouwen om de inwoners weer hoop te geven.”

Ook de schade in het gemeentehuis is aanzienlijk. © Peter Gevers

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners