Auteurs Hugo De Bot en Greet Vervloet tonen het jubileumboek bij een van de infopanelen op de expo. 

Auteurs Hugo De Bot en Greet Vervloet tonen het jubileumboek bij een van de infopanelen op de expo. © Chris Van Rompaey

Expo en boek over 100 jaar sociaal wonen in Lier

Lier -

De Lierse Maatschappij voor de Huisvesting (LMH) bestaat honderd jaar. Dat viert ze met een tentoonstelling in het Stadsmuseum, met geleide stadswandelingen en met een lijvig boek over sociaal wonen in Lier.

Chris Van Rompaey

Lier is in 1921 een kleine stad met een grote woningnood. Een eigen sociale huisvestingsmaatschappij moet daarin verandering brengen. Zo ontstond de Liersche Maatschappij voor de Goedkope Woningen. Het eerste sociale woningproject wordt de tuinwijk Zuid-Australië aan de Antwerpsesteenweg, mee gefinancierd door het South Australian Belgian Relief Fund. Het is de eerste volkswijk in Lier met degelijke huizen, geïnspireerd op de begijnhofstijl. Honderd jaar later verhuurt de LMH 1.190 woningen en appartementen.

 

Wisseltentoonstelling

De lange geschiedenis van de LMH wordt tot 27 maart 2022 weergegeven via een wisseltentoonstelling het Stadsmuseum aan de Florent Van Cauwenberghstraat in Lier. In deze expo ontdek je hoe de maatschappij sinds 1921 het Belgische en Vlaamse beleid rond wonen afstemt op de noden van Lier en omgeving. Je gaat op stap langs het rijke patrimonium van de maatschappij, van bijna honderdjarige tuinwijken tot splinternieuwe appartementen. En je maakt kennis met de bewoners van al die woningen: van woonkamer tot buurtfeest.

 

Jubileumboek

De jarige LMH geeft ook een jubileumboek uit met de titel 100 jaar sociaal wonen in Lier. “Dit boek van 203 pagina‘s heeft geenszins de pretentie een historisch naslagwerk te zijn met voetnoten en verwijzingen, maar vertelt op aangename en vlot toegankelijke manier de geschiedenis van een huisvestingsmaatschappij”, zegt voorzitter Jan Hauwaert.

“Na een uiteenzetting van de geschiedenis van de LMH zelf, volgt een thematisch overzicht van ons patrimonium per wijk, zodat je ook hier de groei en de veranderingen van het woningbestand duidelijk kan volgen. Het boek is uitvoerig geïllustreerd met talrijke foto‘s en planafdrukken van toen en nu. Het schetst niet alleen de groei van de huisvestingsmaatschappij in de voorbije honderd jaar, maar ook de evolutie die ze onderging in een steeds veranderende samenleving. We laten ook meerdere huurders aan het woord.”

 

 © Chris Van Rompaey

Wandelen en fietsen

Tot slot stelden de Lierse stadsgidsen een wandeling en een fietstocht samen rond the thema ‘Sociaal wonen’. Die kun je op eigen houtje ontdekken of als groep met stadsgids boeken. LMH-directeur Marc Vanden Eynde leidt je dan weer rond in de tentoonstelling op 3 oktober, 14 november en 13 maart om 11u.

Het jubileumboek kost 25 euro en is te koop in het Stadsmuseum Lier en bij de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting.
 MEER OVER Lier

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio