Ook kinderen met een beperking kunnen in Wijnegem beleven hoe tof het is om ene scout te zijn. Hier Lenne Paridaens die zich onder leiding van Dries Willems en Thibo Van Spitaels aan iets heel spannends.  

Ook kinderen met een beperking kunnen in Wijnegem beleven hoe tof het is om ene scout te zijn. Hier Lenne Paridaens die zich onder leiding van Dries Willems en Thibo Van Spitaels aan iets heel spannends.  © JAA

Scouts Wijnegem starten Akabetak: ook kinderen met beperking horen er helemaal bij

Wijnegem -

Na de coronapauze boomen de Vlaamse jeugdbewegingen als nooit tevoren. Ook de scouts van Wijnegem zijn met een recordaantal van 253 leden aan het nieuwe speeljaar begonnen. “Nieuw is dat jaar onze Akabetak. We zijn een inclusieve scoutsgroep. Daarom worden voortaan ook kinderen met een beperking uitdrukkelijk welkom. Ze krijgen extra begeleiding”, vertelt Jef D’Affnay, één van de vier groepsleiders.

Jef D’Affnay, groepsleider van de scouts Wijnegem

Jef D’Affnay, groepsleider van de scouts Wijnegem © JAA

Zoals het een echte scoutsgroep betaamt, werd het nieuwe seizoen ook bij de 99ste Parsifal ingezet met een vrolijk overgangsfeest vol optredens en het afleggen een uitdagend klauterparcours, waarbij niemand zijn pas gestreken scoutshemd schoon hield maar dat was de bedoeling. Heel wat ouders en grootouders profiteerden van de gelegenheid om een kijkje te komen nemen en zagen dat de liefst 54 leiders en leidsters feeling hebben om met kinderen om te gaan. Na anderhalf jaar vol mondmaskers en het opsplitsen van groepen, ging het er erg uitbundig aan toe op de velden achter het lokaal aan de Koolsveldlaan.

Tien kinderen

Eén van de hoogtepunten van de ‘overgang’ was de onthulling van het nieuwe jaarthema: dromenland in zicht. De scouts van Wijnegem hebben alvast één droom gerealiseerd dit jaar. “We zijn trots te kunnen aankondigen dat we nu ook over een Akabetak beschikken”, aldus D’Affnay.

 

 © JAA

“Akabe staat voor Anders KAn Best. Een aantal groepen zoals die van Sint-Job-in’t-Goor, Halle en Edegem hebben zo’n tak al langer, maar voor gezinnen uit Wijnegem is dat toch niet bij de deur”, zegt de groepsleider. “Daarom hebben we onze eigen Akabetak opgericht. Hier ontvangen we kinderen tussen 9 en 15 jaar die een verstandelijke beperking hebben. Een jong en gemotiveerd leidingsteam staat te trappelen om deze nieuwe leden op te nemen in onze organisatie en hen er helemaal bij te laten horen.”

Dat klopt. Nora Vinck, Bram Wegge, Evlien Peremans, Thibo Van Spitaels en Linde Plasmans zijn uit het goede hout gesneden voor deze opdracht. Dat bleek al tijdens de overgang, toen al enkele Akabe-scouts op verkenning kwamen. “In onze jongste tak is plaats voor tien leden. We willen dat elke leider of leidster maximum twee kinderen onder zijn of haar hoe krijgt. We willen echt inzetten op die kwalitatieve begeleiding”, benadrukt D’Affnay. “We starten rustig op met een Akabedag om de twee weken, van tien tot kwart na twaalf, heel bewust gelijktijdig en samen met de rest van de scouts. Op de openingsdag voelden de nieuwelingen zich al meteen goed thuis. Ze zijn er goed mee ingevlogen.”( jaa)

Scouts Wijnegem, nu ook met Akabetak. Kostprijs voor één jaar: 43 euro (verzekering). Meer info Scouts Wijnegem

 

 © JAA

 

 © JAA

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio