©  robin utrecht

Huisartsen roepen op tot grondige herziening teststrategie: “Enkel testen zal een vierde golf niet vermijden”

Bron: BELGA

Huisartsenvereniging Domus Medica roept vrijdag op tot een grondige herziening van de teststrategie. Volgens de huisartsenvereniging schiet de huidige teststrategie zijn doel voorbij, wat onder meer resulteert in het feit dat kinderen onder de twaalf jaar vaker getest worden dan volwassenen. Domus Medica vraagt onder meer om voortaan jonge kinderen niet langer te testen en ook gevaccineerden enkel nog te testen bij een klinische indicatie.

De afgelopen dagen en weken werden de coronamaatregelen stelselmatig afgebouwd terwijl de teststrategie wel gewoon behouden bleef. “Het is het rookgordijn om deze politieke keuze te verdoezelen”, klinkt het. “Alleen werkt dat niet. Enkel testen zal een vierde golf niet vermijden.”

Domus Medica klaagt aan dat de huidige teststrategie perverse gevolgen heeft, zodat bijvoorbeeld kinderen onder de twaalf jaar vaker getest worden dan volwassenen. “Het draagvlak is weg en het arbitrair testen heeft tot gevolg dat de cijfers niet meer betrouwbaar zijn”, klinkt het.

Traditiegetrouw is het elke herfst druk in de huisartsenpraktijken, maar dit jaar ligt die druk nog hoger. “Onze kracht is dat we ernstige ziekte kunnen onderscheiden van milde ziektes en hierop een gericht beleid voeren. Vandaag is dat niet meer mogelijk”, betreurt de huisartsenvereniging.

Daarom schuift Domus Medica een grondige aanpassing van de teststrategie naar voren. Zo wil de huisartsenvereniging kinderen jonger dan twaalf niet meer testen en ook niet langer quarantaine opleggen, tenzij ze ernstig ziek zijn. Gevaccineerden zouden ook enkel nog bij klinische indicatie getest moeten worden, terwijl niet-gevaccineerden gewoon nog steeds via de gevalsdefinitie zouden worden getest. Ten slotte zou er enkel nog getest moeten worden bij specifieke situaties (zoals nauwe contacten en terugkeer van reizigers) en moet het gebruik van zelftesten en de mogelijkheid om zich te laten testen in een testcentrum aangemoedigd worden.

“Enkel een aangepaste teststrategie en de moed om een aantal maatregelen te behouden zullen een vierde golf kunnen vermijden. Een aangepaste teststrategie zal helpen om het draagvlak te verhogen en om een beter zicht te houden op de pandemie”, besluit Domus Medica.