Om kandidaat-spuitgasten goed te informeren over de selectieprocedure houdt de hulpverleningszone Kempen Start to Brandweer. 

Om kandidaat-spuitgasten goed te informeren over de selectieprocedure houdt de hulpverleningszone Kempen Start to Brandweer. © Hans Otten

Start to Brandweer moet nieuwe spuitgasten opleveren

Balen, Geel, Herentals -

De brandweerzone Kempen is permanent op zoek naar extra brandweervrijwilligers. Maar omdat de selectieprocedure daarvoor niet te onderschatten is, organiseert het korps ‘Start to Brandweer’ in drie posten.

Hans Otten

De brandweerzone Kempen met posten in Balen, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Mol en Westerlo rekruteert jaarlijks gemiddeld 24 (betaalde) vrijwilligers. Gelukkig achten nogal wat kandidaten zich geroepen om pompier te worden, maar de zone stelt vast dat velen van hen niet alleen het werk, maar ook de selectie te licht inschatten.

“Een sterke motivatie vormt het startpunt, maar je dient ook over een aantal cognitieve, technische en fysieke competenties te beschikken om lid te kunnen worden van Brandweerzone Kempen”, klinkt het. “Vooraleer je kunt solliciteren bij de brandweer moet je bovendien het federaal geschiktheidsattest (FGA) behalen. De meeste FGA-proeven kun je thuis trainen en oefenen. Maar voor sommige testen heb je extra materiaal nodig.”

Campus Vesta

Om die reden houdt brandweerzone Kempen drie zogenaamde Start to Brandweer-momenten om kandidaten wegwijs te maken in de procedures en vereisten. Op 16 oktober is er een sessie in Balen, op 17 oktober in Geel en op 23 oktober in Herentals. De eerstvolgende vacatures worden pas begin volgend jaar verwacht, maar dankzij de infomomenten kunnen de gegadigden nog hun FGA-attest halen. Dat gebeurt tijdens speciale dagen op de campus Vesta in Emblem (Ranst), dit jaar nog op 21 oktober, 19 november en 10 december.

kempen.hulpverleningszone.be

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio