© RTV

Sylvesterstadion afgebroken: aanplanting bos volgt in november

Mechelen -

Het Sylvesterstadion aan de Stuivenbergbaan in Mechelen maakt nu echt plaats voor natuur. Alle verouderde infrastructuur is afgebroken. In november plant een nieuw beheerteam van Natuurpunt er samen met de buurt bijna een hectare bos aan.

Sven Van Haezendonck

De eigenares schonk het voetbalveld en de bijhorende kantine vlak bij natuurgebied Robbroek vorig jaar aan Natuurpunt. Het was de bedoeling om er nog datzelfde jaar nieuw bos aan te planten, maar door de aanwezigheid van asbest liep de afbraak vertraging op.

“We hadden allemaal gewild dat het Sylvesterstadium nu al natuur was geweest, maar sommige dingen heb je niet in de hand”, zegt Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Natuur- en Groenontwikkeling. De vertraging leverde het stadsbestuur kritiek op van Jan De Coster van De Weerstand, de man ook achter het actiecomité Groene Buffer Mechelen-Zuid.

LEES OOK: Aanplanting bos op oud voetbalterrein loopt vertraging op

De stad bekostigde de afbraak van het stadion die inmiddels werd afgerond. “Eigenlijk heeft het ook wel een mooie symboliek: de aankondiging van de afbraak en omvorming tot bos vond plaats op het moment dat we het ‘Beschermd Natuurpark Rivierenland’ hadden opgestart. Nu we onze kandidatuur als Nationaal Park hebben ingediend hebben, wordt het bos ook effectief aangeplant”, legt Princen uit.

Buurtbewoners zijn welkom om in november mee bos aan te planten. 

Buurtbewoners zijn welkom om in november mee bos aan te planten. © Wim Dirckx

Vorig jaar al vormde zich in Stuivenberg ook al een nieuw beheerteam met Roel Schrauwen als conservator. Samen met buurtbewoners plant het op zaterdag 20 november bijna een hectare bos aan. “Het is een eerste stukje groen dat wordt toegevoegd aan het Robbroek en een eerste concrete actie voor het beheerteam Stuivenberg. Door plaats te bieden aan meer natuur kunnen wij hopelijk de natuur dichter bij de mens brengen”, vertelt hij.

Vrijwilligers welkom

Mechelaars die graag het team mee versterken, kunnen hem mailen op roel_schrauwen@hotmail.com. Na de aanplanting geeft Natuurpunt het toekomstige bos in beheer aan het Agentschap Natuur en Bos. Het is meteen een nieuw puzzelstukje in de ambitie voor Natuurpark Rivierenland.

“Als Natuur en Bos zijn we blij met het extra bos aan het Robbroek. Het draagt bij aan de ambitieuze doelstelling van 4.000 hectare extra bos voor Vlaanderen tegen 2024. Het is ook een mooi voorbeeld van de goede samenwerking die we hebben met alle partners van het Natuurpark Rivierenland. Samen kunnen we zorgen dat er nog veel extra natuur in de regio bij komt”, vertelt Wim De Maeyer, regiobeheerder van Natuur en Bos.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio