© RTV

Telenet verkoopt internet voor 5 euro per maand aan kwetsbare gezinnen

De Mechelse telecomoperator Telenet gaat voor 5 euro per maand basisinternet aanbieden aan kwetsbare gezinnen en alleenstaanden. Dat gebeurt via sociale organisaties zoals het OCMW en armoedeverenigingen.

Telenet lanceerde vorig jaar het proefproject ‘Essential Internet’, waarbij een beperkt aantal gezinnen uit Mechelen en Gent tegen 5 euro per maand internet kregen aangeboden. Nu wordt dat project uitgerold over heel Vlaanderen en Brussel. “Voor die 5 euro per maand krijgen mensen thuis internet aan een downloadsnelheid van vijf megabits per seconde”, zegt John Porter, topman van Telenet. “Dat is voldoende om thuis op vacaturessites naar een job te zoeken, mails te versturen of om videogesprekken te voeren via bijvoorbeeld Zoom. Het kan telkens op twee toestellen tegelijk (bijvoorbeeld pc en gsm, red.).”

Uit een studie van de Koning Boudewijnstichting blijkt dat 10% van de Belgische huishoudens vandaag thuis geen toegang heeft tot het internet. “Terwijl de coronacrisis ons dwong om een digitale versnelling hoger te schakelen, raakten bepaalde groepen net afgesloten van de samenleving. Als wij de dienst van essentieel internet niet zouden aanbieden, wie zou het dan wel doen? Wij willen die kwetsbare mensen dus ook bereiken, ook al gaan we met dit aanbod ver onder de kostprijs en verliezen we er dus geld mee”, zegt John Porter.

Niet zelf naar Telenet bellen

Het is niet de bedoeling dat potentiële klanten voor dit essentieel internet zelf naar Telenet bellen om een abonnement aan te vragen. “Alle aanvragen gebeuren via sociale organisaties, zoals het OCMW, armoedeverenigingen en verenigingen die inzetten op digitale inclusie”, zegt John Porter.

Gebruikers van het programma Telenet Essential Internet Five kunnen per maand 50 gigabyte verbruiken. Als die zijn opgebruikt, surfen ze gratis verder aan een tragere snelheid.

Telenet biedt voor kwetsbare gezinnen en alleenstaanden ook essentieel internet voor 10 euro per maand aan. Daarmee kan je ook films en series streamen, telkens op meerdere toestellen tegelijk. Je kan tot 150 gigabyte aan gegevens verbruiken.

Zesduizend laptops voor kwetsbare gezinnen

Telenet gaat samen met de Ondernemers voor een Warm België ook zesduizend laptops gratis uitdelen aan kwetsbare gezinnen. De organisatie Link in de Kabel gaat die mensen trainingen geven in digitale basisvaardigheden. Voor die laptops en trainingen trekt federaal minister van Telecom Petra De Sutter (Groen) 500.000 euro uit. Telenet financiert de andere helft van het project.  CWIL