©  AFP

Valerie Demey mag Belgische eer verdedigen op WK in eigen land: “Alles op Kopecky”

Olympische wegrit: check. EK-deelname: ook afgevinkt. Valerie Demey mag zaterdag voor de derde keer dit seizoen haar Belgische uitrusting van onder het stof halen. Het WK in eigen land moet de kers op de taart worden van een prima seizoen voor de renster uit Mol. “Dit wordt alweer een kippenvelmoment.”

Lieven Verheyen

“Eender welke selectie voor de nationale ploeg maakt me trots”, zegt Demey. “Maar als je na je eerste Olympische Spelen ook nog eens de kans krijgt om een WK op de weg in eigen land te mogen rijden, dan kan je niet anders dan gelukkig zijn. De beelden van die massa volk naast het parcours tijdens het WK tijdrijden deden me beseffen dat ook dit weer absoluut een kippenvelmoment wordt. Met de start in Antwerpen en aankomst in Leuven is alles aanwezig om er een fantastisch wielerweekend van te maken. Zowel voor de sporters als de fans. En zeggen dat we nog niet zo lang geleden over de finish reden zonder toeschouwers. Gelukkig ligt dat ook alweer achter ons.”

De 27-jarige renster van Liv Racing heeft er nochtans al een lang en zwaar seizoen op zitten. Zo reed ze vorig weekend nog de Trophée des Grimpeuses in het Waalse Vresse-sur-Semois. “Ik hou ervan om veel wedstrijden te rijden. Mij hoor je dus niet klagen. Bovendien: zo’n WK in eigen land gaat gewoon extra energie geven.”

Alles op Kopecky

Rijden de Belgische mannen zondag allemaal in dienst van Wout van Aert, is het strijdplan bij de vrouwen haast even duidelijk. “De exacte tactische besprekingen volgen nog, maar ook wij zetten alles in op één kopvrouw, Lotte Kopecky. Het wordt de bedoeling om haar zo lang mogelijk bij te staan. En dan zou het natuurlijk ook nog mooi zijn om achteraf met een tevreden gevoel te kunnen terugblikken op mijn eigen wedstrijd en resultaat.”

MEER OVER