Initiatiefnemer Patrick Vinck van Circulair2900 (rechts) samen met enkele deelnemers aan de eerste ontmoetingsdag rond delen, herstellen en duurzaam gebruik. Koen Van De Mieroop en Caroline Braem (VELT), Joris Dewulf en Dré Van Waes (Op Wielekes). 

Initiatiefnemer Patrick Vinck van Circulair2900 (rechts) samen met enkele deelnemers aan de eerste ontmoetingsdag rond delen, herstellen en duurzaam gebruik. Koen Van De Mieroop en Caroline Braem (VELT), Joris Dewulf en Dré Van Waes (Op Wielekes). © rr

Circulair festivalletje aanzet tot Schotense gereedschapsbib

Schoten -

Patrick Vinck gelooft dat delen het nieuwe hebben is, doet samenwerken en mensen verbindt. En de geëngageerde Schotenaar, die eerder aan de basis lag van Schoten Bad, staat niet alleen met die visie. Op zaterdag 2 oktober organiseert hij met zijn pas opgerichte beweging Circulair2900 een eerste ontmoetingsdag waarop gelijkgestemden inspiratie kunnen opdoen, elkaar leren kennen en de basis leggen voor nieuwe duurzame netwerken. Vinck zelf stelt er zijn Gereedschapsbib voor.

Jan Auman

Klimaatkapitaal. Onder die naam hengelde de gemeente Schoten twee jaar geleden bij haar inwoners naar creatieve voorstellen om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 40% te helpen afnemen. Patrick Vinck (55) werd één van de laureaten en kreeg van milieuschepen Walter Brat (N-VA) de aardige som van 18.000 euro overhandigd om zijn bekroonde idee van een gereedschapsbib vorm te geven.

Corona zorgde voor vertraging, maar op zaterdag 2 oktober worden de fundamenten gelegd van deze uitleendienst voor gereedschap. Dat gebeurt op de eerste van een reeks ontmoetingsdagen die Vincks beweging Circulair2900 wil organiseren in De Serre. Dat is het sympathieke en volledig uit recuperatiematerialen opgetrokken barretje van Renaat Lauriks in de wijk Bloemendaal.

Het mooi logo van de nieuwe Schotense beweging die duurzaam leven promoot.

Het mooi logo van de nieuwe Schotense beweging die duurzaam leven promoot. © RR

“We beginnen ons verhaal met de oprichting van de Gereedschapsbib, toegankelijk voor alle Schotenaren. In die bib delen we toestellen en gereedschap met elkaar. Je hoeft niet langer te kopen of te huren. Weg met al die tools die je maar af en toe gebruikt zoals bv een wipzaag, woelvork of zware heggenschaar. Die dure apparaten niet allemaal zelf meer aan te kopen, maar delen is goed voor het milieu en goed voor de portemonnee”, weet Vinck uit ervaring van gelijkaardige initiatieven in Edegem (Deeldepot2650) en Opwijk (De Werkbank).

Patrick Vinck wil zijn gereedschapsbib graag onderbrengen in de garageboxen achter de sociale kruidenier Appel & Ei in de Paalstraat. “Ik zoek nog medestanders om de motor figuurlijk aan te zwengelen, maar nadien ook letterlijk mee in te staan voor het onderhoud en de herstellingen. Op onze eerste ontmoetingsdag kunnen kandidaten met enige technische bagage zich hiervoor zeker aanmelden”, nodigt Patrick Vinck uit.

Circulaire markt

De gereedschapbib in oprichting, die van de ervaringsdeskundigen van vormingscentrum Avansa wijze raad en praktische wenken krijgt, is niet het enige thema die tweede oktober. Circulair2900 organiseert inspiratiesessies door voedselcollectief Coop2060 en Klimplant, een succesvol kleinschalig klimaatproject. Daarnaast zijn er workshops over voeding en duurzaam gebruik met onder meer bijdragen van Fruit in de wijk, Velt en Stoffe & Koffe.

In de namiddag opent een circulaire markt waarop doeners en makers kunnen kennismaken met lokale initiatieven en duurzame ondernemers. “Want er leeft op dat vlak gelukkig al heel wat in Schoten”, weet Patrick Vinck. “Ik beschouw het als mijn missie om al die mensen samen te brengen in een nieuw burgercollectief zodat ze elkaar kunnen bestuiven en verder kunnen groeien met een groter maatschappelijk rendement tot gevolg.” (jaa )

Ontmoetingsdag rond delen, herstellen en duurzaam gebruik met lancering Schotense gereedschapsbib, op zaterdag 2 oktober (10-17u), De Serre, Paalstraat 285 in Schoten. Info 0456 388 884. info@circulair2900.be

 

 © rr

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio