De feiten gebeurden in de moskee El Fath in Borgerhout. 

De feiten gebeurden in de moskee El Fath in Borgerhout. ©  RR

Moskeeverantwoordelijke riskeert vijf jaar cel wegens misbruik minderjarigen

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag vijf jaar celstraf gevorderd tegen Bachir B., een voormalige verantwoordelijke van de moskee El Fath in Borgerhout. De man wordt vervolgd voor de aanranding van meerdere minderjarigen die in de moskee les kwamen volgen. Een voormalige imam van de moskee, die een van de feiten filmde, riskeert één jaar cel wegens schuldig verzuim.

Joris van der Aa

LEES OOK: Ex-bestuurslid moskee vervolgd voor aanranding van vier minderjarigen

De zaak rond Bachir B. barstte in februari 2018 los toen speurders binnenvielen in de El Fath-moskee in de Ranststraat in Borgerhout. Ze waren op zoek naar bewijsmateriaal in het kader van een onderzoek naar mogelijk kindermisbruik in de moskee. Bachir B., de voormalige ondervoorzitter van de vzw achter de moskee, zou in het gebouw op heterdaad betrapt zijn toen hij zich aan een minderjarig meisje vergreep. De feiten werden gefilmd door een jonge imam die Arabische les gaf in de moskee. “Op het filmpje is te zien hoe het slachtoffer tegen de muur wordt geduwd”, aldus de procureur. “Daarna begint hij haar te betasten en trekt hij haar truitje omhoog.”

De jonge imam confronteerde Bachir B. met de feiten, maar die begon hem met de dood te bedreigen. De imam werd ook aangevallen op straat. “In de moskee heerste een zwijgcultuur”, aldus het Openbaar Ministerie. “Niemand wist van iets.”

Geslagen met bezemsteel

Donderdag besliste de raadkamer in Antwerpen om de verdachte door te verwijzen. Tijdens het onderzoek kwamen nog klachten tegen B. binnen. Volgens het parket heeft Bachir B. minstens drie meisjes en een jongetje misbruikt. “De man wordt ook vervolgd wegens slagen en verwondingen”, aldus de aanklager. “Een jongen die zich probeerde te onttrekken aan Bachir, werd met een bezemsteel geslagen.”

Meester Philippe Carsau en Xavier Potvin, de raadslieden van de moskeeverantwoordelijke, portretteerden hun cliënt als een eenvoudige, niet al te begaafde man. “Hij is een goede vader en grootvader en was jarenlang van onbesproken gedrag. Hij heeft lang in voorhechtenis gezeten en wij vragen u om hem niet terug naar de gevangenis te sturen, maar hem een straf met uitstel op te leggen.”

De raadsman van de imam, die door de moskee werd ontslagen, pleitte onschuldig. “Hij was geschrokken van de feiten die hij ontdekte in de moskee. Hij maakte het filmpje om zich in te dekken, want hij vreesde dat niemand hem zou geloven. Hij was pas in Antwerpen en had zelf nog geen verblijfsvergunning. Naar de politie stappen was gewoon geen optie voor hem. Daarom is hij naar de voorzitter van een andere moskee gestapt.”