In het oude OCMW-gebouw in Kerkeneind, op de grens met Nederland richt AZ Klina een Zorgpunt in.  

In het oude OCMW-gebouw in Kerkeneind, op de grens met Nederland richt AZ Klina een Zorgpunt in.  © Elke Lamens

Gouverneur Cathy Berx buigt zich over Zorgpunt en vaccinatiegraad op werkbezoek in Essen

Essen -

Gouverneur Cathy Berx is vandaag op werkbezoek in Essen. Er wordt onder meer gesproken over het Zorgpunt dat AZ Klina er inricht en over de vaccinatiegraad van de grensgemeente.

De gemeente en AZ Klina in Brasschaat werken al langer samen in een polikliniek in de Nieuwstraat voor raadplegingen en radiologische onderzoeken. Voor dringende zorg moeten Essenaren nog steeds 22 kilometer naar Brasschaat tuffen. Sinds 2018 bestaat er al het plan om een heus Zorgpunt te openen op de OCMW-site in Kerkeneind.

AZ Klina is volop bezig met de inrichting van het nieuwe Zorgpunt.

AZ Klina is volop bezig met de inrichting van het nieuwe Zorgpunt. © Elke Lamens

“Onze gemeente heeft het gebouw ter beschikking gesteld en AZ Klina richt er een zorgpunt in voor een polikliniek, preventieve zorg, acute en chronische zorg. Dat begint nu ook meer vorm te krijgen”, verduidelijkt burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V). De werken zijn volop aan de gang.

Grenzeloze zorg?

Van bij het begin was ook het plan opgevat om grensoverschrijdend te werken, al laat de wetgeving dat niet meteen toe. “De grens loopt nochtans door het gebouw. Vandaag is het zo dat als iemand uit Essen dringende zorg nodig heeft, sneller in het Bravis ziekenhuis in Roosendaal is dan in AZ Klina. Dat is immers maar negen kilometer van hier.”

De Nederlandse grens loopt door het gebouw waar AZ Klina een Zorgpunt inricht.

De Nederlandse grens loopt door het gebouw waar AZ Klina een Zorgpunt inricht. © Elke Lamens

“Andersom, als iemand uit Nispen -hier amper drie kilometer over de grens- een ambulance nodig heeft, moet die wachten op hulp vanuit Roosendaal, terwijl wij sneller ter plaatse kunnen zijn.” Veel stof vandaag om met de gouverneur van gedachten te wisselen alleszins.

Lagere vaccinatiegraad

Een ander thema dat vandaag aan bod komt, is de vaccinatiegraad in Essen. “Die ligt drie procent lager dan in onze buurgemeenten”, weet de burgemeester. “Dit is een fenomeen dat zich in meerdere grensgemeenten voordoet. De reden moeten we zoeken in de Nederlandse inwijkelingen. Als zij zich bij hun Nederlandse huisarts laten vaccineren, dan wordt dat niet bij ons geregistreerd en geeft een verkeerd beeld. Om die cijfers van Nederland te krijgen, rekenen we op de hulp van de gouverneur.”

 (ella)

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio