© ATV

Staking ABVV: alternatieve dienstverlening De Lijn en hinder van het tramverkeer in Antwerpen

De betoging die de socialistische vakbond ABVV vandaag organiseert in Brussel tegen de loonnormwet, zal voor hinder zorgen bij het openbaar vervoer. De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn legt een alternatieve dienstverlening in, waarbij zowat 60 procent van de ritten gereden zou worden. Bij de NMBS maken ze zich sterk dat de dienstverlening normaal zal verlopen. “Er is geen stakingsaanzegging gedaan bij ons”, zegt Bart Crols van de NMBS.

svo, Thierry GoemanBron: Belga, De Lijn

De socialistische vakbond ABVV houdt vrijdag een nationale betoging, naar aanleiding van de mislukte onderhandelingen voor een aanpassing van de loonnormwet. Die wet zou de loonkostenontwikkeling in de privésector in toom moet houden om de concurrentiekracht van bedrijven tegenover de buurlanden te beschermen. “Vooral op het openbaar vervoer zal de actie voelbaar zijn”, zegt Gina Heyrman van het ABVV.

De Lijn

Vrijdag wordt ook het Wereldkampioenschap voor junioren en U23 mannen gereden. De organisatoren roepen op om zo veel mogelijk met het openbaar vervoer te komen. Maar dan moet dat rijden natuurlijk. De Lijn verwacht dat globaal zowat 60 procent van de ritten vrijdag gereden zal worden, dat heeft woordvoerdster Karen Van der Sype donderdag gezegd. In sommige regio’s zal dat iets minder zijn, tussen de 50 en 60 procent. Het gaat dan om Brugge, Leuven, Oostende, Gent en het tramverkeer in Antwerpen.

In andere regio’s zal 70 procent van de ritten gereden worden. Volgens De Lijn gaat het daarbij om de Westhoek, de Vlaamse Ardennen, Roeselare, de Kempen en Aalst. De Lijn raadt haar reizigers aan om zich vooraf goed te informeren via de website www.delijn.be.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De betoging gaat om 11u van start aan het station Brussel-Noord en verloopt via Kruidtuin, Pacheco, Centraal-Station, Cellebroers en Lemonnier, om te eindigen aan het Brusselse Zuidstation. Daar volgen toespraken door voorzitter Thierry Bodson en algemeen secretaris Miranda Ulens. Tijdens de betoging geldt er een mondmaskerplicht.

Loonnormwet

De vakbond staakt, omdat volgens de ABVV de wet van 1996, de zogenaamde loonnormwet, onderhandelingen over een eerlijke verloning verhindert. Dat zou ontstaan zijn na de wijzigingen van de wet door de toenmalige regering-Michel in 2017. De regering besliste eerder dit jaar dat de lonen over de periode 2021-2022 met maximaal 0,4% mogen stijgen bovenop de index. Bedrijven die tijdens de crisis goede resultaten behaalden, kunnen wel nog een eenmalige coronapremie uitkeren van maximaal 500 euro.

De socialistische vakbond wil dat de loonnormwet aangepast wordt “aan de realiteit van de werkvloer”. “Wij willen geen herhaling van het IPA 21-22 waarin er maar een loonmarge werd gegeven van 0,4 procent omdat de loonnormwet ‘nu eenmaal zo in elkaar zit’ en bovendien door de vorige regering strenger werd gemaakt. Het verdedigen van een goede koopkracht is en blijft een van onze prioriteiten. Vandaar ook dat het ABVV deze betoging nu houdt en niet langer wacht op wetgevende initiatieven die er uiteindelijk toch niet zullen komen.”

ACV en ACLVB

De andere bonden nemen niet deel aan de nationale betoging. De leiding van de christelijke vakbond ACV wil het de komende maanden vooral bij politieke druk houden. Alleen liet de Franstalige christelijke bediendebond vorige week weten toch acties te plannen op de bedrijfsvloeren.

De liberale vakbond ACLVB laat weten de komende periode vooral in te zetten op sensibilisering en politieke druk. De ACLVB had tijdens de coronaperiode naar eigen zeggen gesprekken met een aantal politieke partijen maar nog niet met de liberale partijen MR en Open Vld. “Omdat beide partijen toch wel de meest remmende factor zijn binnen de regering voor een tijdige wijziging van de loonwet”, zal de liberale vakbond vrijdagmorgen met een beperkte delegatie een korte mediatieke actie houden aan de hoofdzetel van MR en Open Vld.