De paracommando’s die in 1959 en 1960 in Congo dienden, hebben een onverbreekbare Band of Brothers. 

De paracommando’s die in 1959 en 1960 in Congo dienden, hebben een onverbreekbare Band of Brothers. ©  kma

“Eens para, altijd para”

Halle-Zoersel -

Al sinds 1982 komen de veteranen van het derde bataljon paracommando’s, 16de detachement, die in 1959 en 1960 in Congo dienden, samen in Halle-Zoersel. De intussen 81-jarigen haalden donderdag herinneringen op aan hun tijd in Kindu en Kasongo. “Eens paracommando, altijd paracommando”, zegt Leo Van Dyck uit Halle.

Kristin Matthyssen

“Tien maanden samen op missie in Congo schept een band voor het leven”, zegt Leo Van Dyck, een van de drijvende krachten. “We waren miliciens die voor de para-opleiding hadden gekozen”, legt Van Dyck uit.

Het derde bataljon para’s, 16de detachement, 2de compagnie De Leeuwen van peloton C vervulde onder kolonel Hubert de Maene in die woelige periode rond de onafhankelijkheidsverklaring in Congo de meest uiteenlopende opdrachten. Het bataljon werd vooral beroemd omdat het de lijkkisten van Joseph Lippens en Henri De Bruyne moest opgraven, militairen die tijdens de slavenoorlog in Congo waren gesneuveld.

Donderdag haalden de twintig overblijvende para’s hun rode en groene mutsen nog eens boven voor een etentje in het KLJ-lokaal. De meesten hadden hun echtgenote bij en er waren ook enkele weduwes aanwezig. “We verloren het voorbije jaar drie kameraden”, zegt Leo. “Emile Lams uit Deurne, Jules Van Laer uit Hoboken en onze kolonel Hubert de Maene. De uitnodiging voor deze reünie die we naar Jules verstuurden werd teruggestuurd door het home met ‘overleden’ op de omslag geschreven.”

Het peloton kreeg bezoek van burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) en Danny Van de Velde (N-VA), overlevenden van het slagveld van de Zoerselse lokale politiek van de voorbije week. Leo betreurt dat de reünie in 2020 niet kon doorgaan. “Want dan vierden we onze jubileum van zestig jaar afzwaaien.”

Filip Thiebaut (81) uit Zaventem had zwart-wit-filmpjes van Congo meegebracht. “Wij waren jong en hadden nog nooit een blote borst gezien. In Congo liepen de vrouwen halfnaakt rond. Het is het mooiste land qua natuur ter wereld. Adam en Eva zijn in Usumbura geboren. Ik beklaag de jeugd nu de legerdienst is afgeschaft. Die jongens ontberen veel. Die kameraadschap onder miliciens en zeker onder para’s vind je nergens.”

Aan een parachutesprong wagen ze zich niet meer. 

Aan een parachutesprong wagen ze zich niet meer. ©  kma

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio