Rania Chatar en Jimmy Gatsinzi, ambassadeurs van taarten. 

Rania Chatar en Jimmy Gatsinzi, ambassadeurs van taarten. ©  Patrick De Roo

Smaakmeesters laten je drie dagen lang proeven van de stad

Antwerpen -

De Antwerpse binnenstad roept 1, 2 en 3 oktober al haar smaakmeesters naar buiten. Die laten je op tal van plaatsen én in hun eigen restaurant, bar, ijssalon of chocoladezaak proeven van hun passie.

Johan Van Baelen

Voor de zevende keer al organiseert de stad Smaakmeesters. In dat evenement laten restauranthouders je proeven van een hapje of een typisch gerecht. Anderen komen buiten en geven kookdemonstraties en workshops. Meer nog, voor het eerst start de proeverij al op vrijdagavond. “Dat heeft te maken met de grote honger naar dit evenement”, zegt schepen van Middenstand en Toerisme Koen Kennis (N-VA). “Omdat we zo lang niet meer uit zijn kunnen gaan eten, besef je meer dan ooit het belang van de horeca.”

“De horeca bepaalt de aantrekkingskracht van de stad”, zegt schepen Koen Kennis. 

“De horeca bepaalt de aantrekkingskracht van de stad”, zegt schepen Koen Kennis. ©  Patrick De Roo

Daarom starten ze dit jaar al vanaf vrijdag 21u met Late Night Foodtrucks op de Ossenmarkt, de Grote Markt, de Dageraadplaats en het Mechelseplein. Een uurtje eerder zorgen internationale bartenders voor iets extra’s bij BelRoy’s Mas en Black Smoke. Zaterdag is dat bij Plantage en Bar Tikila.

Tips en kookdemo’s

Zaterdag tussen 12 en 18u kan je op de Groenplaats handige tips opsteken van de chef-koks van Fiskebar, Kruiden Claus, Hard Rock Café, Jean sur Mer, Belroy’s en Bar Nazar. Zondag staan er zes andere klaar.

In de Antwerpse Brouw Compagnie (Seefbier) zijn er rondleidingen en bij Chocalicious leert Carolien Krijnen je zelf pralines maken. Inschrijven is wel nodig.

Bij Tartes Françoise kan je uitzonderlijk proeven. “Normaal verkopen we uitsluitend complete taarten”, vertelt Jimmy Gatsinzi. “Maar nu hebben we spietjes taart in huis. Handig om een taart te kiezen.”

Proeven na een kookdemonstratie. 

Proeven na een kookdemonstratie. ©  Ilse Prinsen

Bij Balls & Glory op het Theaterplein kan je zaterdag tussen 12 en 15u iets opsteken over foodfotografie. Voeding voor alle IG’s. Niet vast te leggen op beeld, maar wel spannend: een blinde proeverij bij Jöran De Backer, chef van Sir Anthony Van Dijck op de Oostendekaai bij het MAS. “Ik heb dat vorig jaar ook gedaan. Ik geef menen drie gerechtjes met een verschillende structuur. Succes verzekerd, al moesten sommige mensen er vorig jaar lang voor aanschuiven.”

“Ik doe graag mee om te tonen dat we er nog altijd zijn. Tegelijk kan ik een paar mythes rond Sir Anthony ontkrachten. Mensen denken bijvoorbeeld dat we nog altijd twee sterren hebben, maar dat was mijn voorganger en mentor Marc Paesbrugghe.”

De lijst van deelnemende zaken, de hapjes die ze klaar hebben en alles over de evenementen, kan u vinden op Smaakmeesters.be.