© rtv

Sint-Maarten trekt nieuwbouw op voor kinder- en jeugdpsychiatrie: “Nood is groot”

Mechelen, Duffel -

Het AZ Sint-Maarten in Mechelen is gestart met de realisatie van een nieuwbouw voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Het Therapeutisch Atelier (TheA) dat overdag zorg aanbiedt, verhuist midden volgend jaar vanuit Duffel naar de Dijlestad. “De nood aan psychiatrische zorg voor kinderen is groot”, zegt algemeen directeur Jan Ennekens.

Sven Van Haezendonck

“Vorige week hadden wij zestig aanmeldingen voor vijf beschikbare plekjes. Voor de komende twee maanden moesten we 55 aanvragers teleurstellen”, vertelt Daniëlle van de Merwe, kinder- en jeugdpsychiater en medisch diensthoofd. De noodzaak aan zulke zorg had het ziekenhuis al aangezet om in te spelen op een oproep van de overheid. “In de regio Mechelen was psychiatrische zorg voor kinderen een blinde vlek”, zegt Jan Ennekens, algemeen directeur van het AZ Sint-Maarten.

Dokter Daniëlle van de Merwe en diensthoofd Eleni Van Looy bij de toekomstige nieuwbouw van TheA. 

Dokter Daniëlle van de Merwe en diensthoofd Eleni Van Looy bij de toekomstige nieuwbouw van TheA. ©  Joris Herregods

Twintig plaatsen

Met steun van de Vlaamse overheid investeert het ziekenhuis 5,4 miljoen euro in een nieuwbouw met twintig plaatsen. Het ziekenhuis is bereid meer te doen en geeft aan daar de ruimte voor te hebben. “Puur financieel - dat is voor alle duidelijkheid niet onze eerste drijfveer - is het voor een ziekenhuis niet de meest interessante activiteit. We willen hierop inzetten vanuit een maatschappelijke opdracht, maar het is aan de overheid om dat te faciliteren. De overheid beseft dat in het verleden een achterstand werd opgebouwd en ze is bereid om daar extra op in te zetten”, legt Ennekens uit.

“De bouw is een week geleden begonnen en schiet door het gebruik van prefabbeton heel goed op”, zegt algemeen directeur Jan Ennekens (rechts). 

“De bouw is een week geleden begonnen en schiet door het gebruik van prefabbeton heel goed op”, zegt algemeen directeur Jan Ennekens (rechts). ©  Joris Herregods

Het Therapeutisch Atelier (TheA) biedt een kortdurende, intensieve en therapeutische dagbehandeling aan kinderen en jongeren. “Ze komen iedere dag naar ons toe, ongeveer tien weken lang. Terwijl ze bij ons zijn, werken we aan de moeilijkheden waar ze tegenaan lopen”, zegt dokter van de Merwe.

Drie leefgroepen

De zorgvragen zijn heel breed: van kinderen die niet meer op school geraken, jongeren met depressie of suïcidale klachten en zelfs pogingen. “Maar ook kinderen met forse gedragsproblemen en ook wel agressie behoren tot ons doelpubliek”, zegt de psychiater. Ze benadrukt dat patiënten er niet alleen voor staan. “Wij investeren in het betrekken van het hele gezin. Een keertje per week komen alle gezinnen van één groep mee naar de behandeling en krijgen ze een gezamenlijk aanbod”, legt Daniëlle van de Merwe uit.

Met haar dagbehandeling bouwt het ziekenhuis voort op de hulpverlening die er al is. De twintig plaatsen verdeelt TheA in drie leefgroepen: eentje voor peuters en kleuters van twee tot zeven jaar, een voor lagere schoolkinderen van 7 tot 12 jaar en een derde voor pubers tot en met zestien jaar. “De kinderen komen ’s morgens bij ons aan voor een heel divers aanbod, maar ’s avonds kunnen ze naar huis”, zegt Eleni Van Looy, diensthoofd van TheA.

Een impressie van de nieuwbouw met plek voor vier leefgroepen. 

Een impressie van de nieuwbouw met plek voor vier leefgroepen. ©  AZ Sint-Maarten

Bij de realisatie van de nieuwbouw gaat er veel aandacht naar de inrichting van het gebouw en de aanleg van de omgeving. “Elke leefgroep krijgt zijn eigen ruimte. Zo hebben we bijvoorbeeld een plek waar kinderen en jongeren even tot rust kunnen komen, een eigen keuken waar we met de leefgroep kunnen koken of een aparte tuin. Daardoor kunnen ze in alle veiligheid buitenspelen en kunnen wij makkelijker toezicht houden”, legt Van Looy uit.

In de nieuwbouw zijn er ook verschillende lokalen beschikbaar voor therapie, een gemeenschappelijke sportruimte en een polyvalente ruimte. Het team kijkt erg uit naar de verhuizing naar Mechelen. “We zijn heel hard betrokken om het gebouw een stukje van ons te maken. Ons team zit nu in Duffel nog op een afstand. Het zal fijn zijn om onze naaste collega’s beter te leren kennen. Het brengt ook opportuniteiten met zich mee om samenwerkingen met andere afdelingen verder uit te bouwen”, vertelt Eleni Van Looy.MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio