Ongeveer 60 procent van de bussen zal rijden. 

Ongeveer 60 procent van de bussen zal rijden. ©  Chris Van Rompaey

 
1 / 2
thumbnail: Ongeveer 60 procent van de bussen zal rijden. 
thumbnail:  

Nationale staking: waar ga je dat voelen en waarom wordt het werk neergelegd?

Het ABVV organiseert vrijdag, naar aanleiding van de mislukte onderhandelingen voor een aanpassing van de loonnormwet, een nationale vakbondsactie. Dat betekent dat er in veel sectoren niet of met een lagere bezetting wordt gewerkt. Vooral bij het openbaar vervoer zal dat goed voelbaar zijn.

Thierry Goeman

Het ABVV heeft de andere vakbonden niet op één lijn gekregen. Dat wil zeggen dat zij morgen alleen manifesteren. ACV en ACLVB voeren kleinschaligere acties.

“We hebben de indruk dat de bereidheid tot actie voeren bij onze leden erg groot is. Dat wil zeggen dat in veel sectoren niet of met een minimale bezetting zal worden gewerkt. Met mogelijk vertragingen en hinder tot gevolg. Vooral op het openbaar vervoer zal de actie voelbaar zijn”, zegt Gina Heyrman van het ABVV. Wie met de bus, tram of trein gaat werken, voorziet dus best een alternatief. Maar ook in andere sectoren is de staking merkbaar.

De Lijn

Vrijdag wordt het Wereldkampioenschap voor junioren en U23 mannen gereden. De organisatoren roepen op om zo veel mogelijk met het openbaar vervoer te komen. Maar dan moet dat rijden natuurlijk. De Lijn heeft wel een alternatieve dienstverlening uitgewerkt en uit een rondvraag blijkt dat ongeveer 60 procent van de ritten worden uitgevoerd. “In de ene regio iets minder, in andere regio’s iets meer”, zegt Karen Van der Sype.

De Antwerpse trams en het openbaar vervoer in Brugge, Leuven, Oostende en Gent zullen het meeste hinder ondervinden. In de Westhoek, de Vlaamse Ardennen, Roeselare, de Kempen en Aalst zal meer dan 70 procent rijden.

De Lijn raadt reizigers aan om de website in de gaten te houden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

NMBS

Bij de NMBS maken ze zich sterk dat de dienstverlening normaal zal verlopen. “Er is door de vakbonden opgeroepen om mee te manifesteren maar er is geen stakingsaanzegging gedaan bij ons. Dus verwachten we ook geen hinder. Ook niet voor de treinen richting wereldkampioenschappen wielrennen”, zegt Bart Crols van de NMBS.

MIVB

De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB verwacht veel hinder op het net. Ze vraagt reizigers uit te kijken naar andere oplossingen om zich in Brussel te verplaatsen.

De MIVB waarschuwt dat een deel van haar personeel ook zal deelnemen en dat daardoor ernstige hinder te verwachten valt. De doortocht van de manifestanten, die in Brussel betogen, zal ook gevolgen hebben voor verschillende MIVB-lijnen.

Huisvuilophaling

De ophaling van huisvuil kan vooral in steden verstoord zijn. En ook sommige containerparken kunnen gesloten blijven. Wie naar het containerpark gaat, klinkt het bij de afvalintercommunales, kan best eerst de website even bekijken.

Ziekenhuizen

In ziekenhuizen zijn er personeelsleden die mee actie voeren. Maar dat zal blijkbaar nergens voor grote problemen zorgen. “Er zijn geen gevolgen voor de werking van ons ziekenhuis. We werken op volle kracht”, zegt Karlien Wouters van UZ Gent. Hetzelfde geluid in UZ Brussel. Ook in andere ziekenhuizen wordt de afwezigheid van stakers opgevangen zodat de normale werking niet in het gedrang komt.

Overheidsdiensten

Alle personeelsleden van de Vlaamse, stedelijke en gemeentelijke overheidsdiensten zijn door deze stakingsaanzegging ingedekt om te staken om zo te kunnen deelnemen aan de actie. De kans is groot dat veel overheidsdiensten gesloten blijven of met een minimumbezetting werken. Ook hier is de raad: kijk even op de website zodat je geen nutteloze verplaatsingen maakt.

Bij politie en brandweer zijn er wat afwezigen, maar dat zorgt niet voor problemen.

Ook aan de meeste loketten van Vlaamse of federale overheidsdiensten kan je terecht.

Bpost

De post verwacht geen grote problemen bij de bedeling van kranten en andere post.

Banken

De bankkantoren zijn normaal open.

Onderwijs

Scholen die sluiten zijn er voor zover geweten niet. Wel zullen veel leerkrachten staken en dus afwezig blijven. In het Leuvense blijven scholen dicht, maar dat heeft dan met het WK wielrennen te maken.

Luchthavens

Als gevolg van de nationale betoging verwacht Brussels South Charleroi Airport mogelijke storingen. “We raden de passagiers sterk aan om drie uur voor het vertrek van hun vlucht op de luchthaven aanwezig te zijn. Hou er rekening mee dat ook het verkeer van en naar de luchthaven kan verstoord zijn”, zegt Vincent Grassa van de luchthaven van Charleroi.

Brussels Airport verwacht geen impact.