Zo’n honderd senioren woonden de vijftigste verjaardag van de seniorenraad bij in GC Oude Pastorij. 

Zo’n honderd senioren woonden de vijftigste verjaardag van de seniorenraad bij in GC Oude Pastorij. © Elke Lamens

Jarige seniorenraad wil senioren uit hun kot halen tegen vereenzaming

Essen -

Een honderdtal senioren verzamelde vandaag in de tuin van gemeenschapscentrum Oude Pastorij om een halve eeuw seniorenraad te vieren. Voorzitter Louis Fret maakte er de ambities voor de komende zes jaar bekend: meer senioren bij elkaar brengen.

De bejaardenraad zoals die naar aanleiding van een socialistisch aardbeienfeest op 8 maart 1971 is ontstaan, is vandaag veel meer dan een club voor activiteiten voor senioren. De seniorenraad is sinds juni 2001 immers door de gemeente officieel erkend als adviesraad en kan dus wegen op het beleid. Maar liefst acht van de negen Essense seniorenverenigingen zoals Neos, Esa en Sov zijn bij de raad aangesloten.

Louis Fret is sinds 2019 voorzitter van de seniorenraad, en heeft een plan klaar om senioren uit isolement te halen.

Louis Fret is sinds 2019 voorzitter van de seniorenraad, en heeft een plan klaar om senioren uit isolement te halen. © Elke Lamens

“De gemiddelde leeftijd van onze leden is zestig jaar, maar dat gaat tot voorbij de negentig”, merkt de voorzitter op. Zijn grootste bekommernis is de vereenzaming van de senioren. “In 1994 zat nog 45% van de zestigplussers in een vereniging, vandaag is dat nog maar 23%. Nochtans is de sociale cohesie die een vereniging biedt, een kostbare schat. Het laatste anderhalf jaar is de eenzaamheid bij de senioren erg duidelijk geworden”.

Fret heeft een actieplan klaar. “Bij de toeristische dienst, op het gemeentehuis en in het lokaal dienstencentrum verspreiden we een folder waarin de verenigingen zich voorstellen. In november organiseren we ook een ouderenweek. Onder meer de tachtigplussers bezorgen we een koekendoos, inclusief folders met nuttige informatie over zorg, activiteiten en verenigingen. We hopen de drempel te verlagen om in te gaan op de uitnodiging om het huis uit te komen.”

Burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V) en schepen Brigitte Quick (CD&V) woonden de viering bij.

Burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V) en schepen Brigitte Quick (CD&V) woonden de viering bij. © Elke Lamens

Burgemeester Gaston Van Tichelt (CD&V) zag nog een andere oorzaak van het dalend aantal clubleden: “Ook het aantal tachtigplussers is in tien jaar tijd gestegen van 636 naar 921”. Verder beaamde hij de invloed van de seniorenraad op het welzijnsbeleid. “De laatste 25 jaar zijn er veel stappen vooruit, maar er zijn nog grote uitdagingen. Hoe verbinden we de senioren met elkaar, maar ook met de samenleving? Hoe zal buurtgerichte zorg evolueren? Ook de allochtone zeventigplussers mogen we niet negeren”, somde hij op.

Ter gelegenheid van dit jubileum volgt er later nog een boomplanting.

  (ella)

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio