© Joris Herregods

Publiek mag zich tijdens openingsweekend Ter Dilft meteen in nieuwe zetels zetten

Bornem -

Dit weekend komt het culturele leven in Ter Dilft weer echt op gang. Dat kan meteen in een compleet vernieuwde schouwburg. Het cultuurcentrum maakte immers van de coronacrisis gebruik om enkele geplande grote werken uit te voeren.

Guy Delforge

“De schouwburg is bijna dertig jaar en het intensieve gebruik begon zijn sporen na te laten”, zegt schepen voor Cultuur Jurgen De Maeyer (IedereenBornem). “We hadden in de meerjarenplanning voorzien om in 2023 de schouwburg te vernieuwen. De coronacrisis legde de programmering van Ter Dilft echter zo goed als lam en daarom beslisten we om de vernieuwing nu al uit te voeren.” Onder meer het tapijt en de zetels van de schouwburg werden vervangen. Het aantal zitplaatsen blijft behouden op 514, maar het zicht werd verbeterd door een aanpassing van de zithoogte. Er staan ook 42 verrolbare zetels zodat er snel plaats kan gemaakt worden voor een technische tafel, kamerorkest of rolstoelgebruikers.

Op het podium: schepen voor Cultuur Jurgen De Maeyer. 

Op het podium: schepen voor Cultuur Jurgen De Maeyer. ©  Joris Herregods

“We maakten van de gelegenheid gebruikt om ook nog enkele andere zaken aan te pakken”, zegt De Maeyer. “Het ventilatiesysteem werd grondig gereinigd, de blauwe deuren werden met een eiken houtfineerlaag bekleed om beter aan te sluiten bij de rest van de schouwburg en de verlichting werd duurzamer door over te schakelen op LED.”

“Belangrijk is dat deze complete make-over, op uitzondering van het plaatsen van het vasttapijt, gedaan werd door onze eigen mensen”, zegt De Maeyer. “De technische ploeg van Ter Dilft klaarde deze klus met wat hulp van de uitvoeringsdienst en wat studenten. Ze mogen echt trots zijn op wat ze in paar maanden hebben gedaan.”

Nu deze vernieuwing klaar is, kijkt De Maeyer ook al naar de volgende werken aan Ter Dilft die aandacht moeten krijgen. “De artiesten moeten zich nu voorbereiden in loges die nauwelijks die naam waardig zijn, dus daarvoor moeten we een oplossing zoeken. De schouwburg gebruikt nog het oorspronkelijke verluchtingssysteem, dat moet ook vernieuwd worden.”

Openingsweekend

Dit weekend is er dan de lang verwachte heropening na corona. Wie vrijdag naar het concert van Gabriël Rios gaat, kan zich als eerste in de nieuwe stoelen vleien, achteraf en ook na de andere betalende optredens van het weekend krijgen de bezoekers een gratis drankje. Er zijn ook enkele gratis voorstellingen: zaterdag om 13.30 en 15.30u kun je aan het Cultuurplein voor Ter Dilft naar een voorstelling van Compagnie That‘s It en om 14u geeft dezelfde groep een workshop trucs met autobanden. Zondag om 14 en 16u is er acrobatie en jongleren met Cie Balancetoi op de fietsenparking van Ter Dilft.

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio