Bart Broeckx zet zaterdag een punt achter zijn scheidsrechtersloopbaan met de wedstrijd Vorselaar tegen Geel. 

Bart Broeckx zet zaterdag een punt achter zijn scheidsrechtersloopbaan met de wedstrijd Vorselaar tegen Geel. ©  Bert De Deken

Bart Broeckx blaast na 33 jaar een laatste keer op zijn fluitje: “Nu graag jonge refs begeleiden”

Vorselaar -

Bart Broeckx uit Vorselaar zet zaterdag een punt achter zijn scheidsrechtersloopbaan. Een hobby die hij liefst 33 jaar uitoefende. Niet toevallig blaast hij de laatste keer op zijn fluitje in Vorselaar - ASV Geel.

“Ik heb inderdaad zelf gevraagd om de laatste wedstrijd in mijn eigen gemeente te mogen leiden. Dit om achteraf met familie en vrienden te kunnen nakaarten. Ik ben de mensen van het Bureau Arbitrage Antwerpen dan ook erg dankbaar dat ze me die kans ­geven”, reageert Bart.

In de provinciale reeksen was Broeckx een bekend scheidsrechter. Met al zijn ervaring en bovendien meer dan 25 jaar actief te zijn geweest in de hoogste provinciale reeksen, was hij in veel topwedstrijden de leidende figuur. “Al was elke wedstrijd voor mij van even groot belang. Toch zijn er natuurlijk enkele wedstrijden waar ik met speciaal gevoel op terugkijk. De derby’s Bevel tegen Nijlen, die na vele jaren eindelijk weer op de kalender stonden, en de Arendonkse burenstrijd tussen Verbroedering en Vrij, waar ik de wedstrijd zelfs moest onderbreken omdat supporters een heleboel kippen hadden losgelaten. Maar ook de eindrondewedstrijd in een volgepakt stadion tussen Wilrijk en Rupel Boom. Met als apotheose de winnende treffer in de laatste minuut.”

Elke maandag naar kinesist

De toon waarmee de 53-jarige in Turnhout geboren Kempenaar praat, laat aanvoelen hoe nauw de arbitrage aan zijn hart ligt. “Ik stop vooral omdat het lichaam meer en meer signalen geeft dat het goed is geweest. Niet omdat ik er geen plezier meer in heb. Elke maandag naar de kinesist gaan om me weer op te lappen, heb ik er lang voor over gehad. Maar als je pas op woensdag weer kan beginnen te trainen voor de volgende wedstrijd, wordt het krap. En mijn ambitie was steeds om de beste wedstrijden te kunnen leiden. Daarvoor moet je nu eenmaal volledig fit zijn. Ik zoek wel in het scheidsrechterswereldje te blijven. Als voorzitter van de scheidsrechterskring in Herentals blijf ik mijn schouders onder het gebeuren zetten. Net zoals ik graag jonge refs wil begeleiden in de eerste fase van hun hobby. Met legendarische avonden met collega’s en ook op steunmomenten als het eens wat minder ging, is meer dan eens gebleken hoeveel vriendschappen er ontstonden. Dat op de ruim dertig jaar dat ik floot het aantal scheidsrechters gehalveerd is, doet me dan ook pijn.”

 

 ©  RR

Broeckx heeft een idee om de tekorten op te vullen. “Ik lees geregeld studies over buitenlandse arbitrage. In Frankrijk bijvoorbeeld moeten alle clubs één scheidsrechter in dienst hebben per twee ingeschreven ploegen. Het zou niet onverstandig zijn die lijn ook hier door te trekken. Want dat er tekorten zijn, is vooral een structureel probleem dat door de clubs moet opgevangen worden.”

Miniemenwedstrijd

Als de zelfstandige verzekeringsmakelaar zaterdag zijn laatste match heeft beëindigd, gaan er ongetwijfeld enkele traantjes vloeien. “Dat kan. Maar eerst zal ik er alles aan doen om die laatste wedstrijd nog tot een goed einde te brengen. Pas nadien zal ik aan de gezellige nababbel denken. Dat het bij een miniemenwedstrijd begon, tussen Grobbendonk en Nijlen en dat ik op aandringen van de voetballers bij het toenmalige Lichtaart (nu De Kempen, red.) de stap naar de arbitrage heb gezet.”(lver)

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio