Filip Haegdorens deed onderzoek naar plotse overlijdens in ziekenhuizen. 

Filip Haegdorens deed onderzoek naar plotse overlijdens in ziekenhuizen. © Kevin Faingnaert

Mortselse verpleegkundige haalt finale van Vlaamse doctoraatwedstrijd

Mortsel -

Spoedverpleegkundige Filip Haegdorens uit Mortsel staat in de finale van de Vlaamse PhD Cup. De wedstrijd geeft jonge onderzoekers de kans om hun doctoraat met een breed publiek te delen.

Filip Spoelders

Tijdens de wedstrijd daagt SciMingo in samenwerking met Radio 1 en Eos Wetenschap jonge onderzoekers uit hun jarenlang onderzoek met de wereld te delen. De winnaar krijgt een cheque van de Vlerick Business School van vijfduizend euro en mag een videolezing geven bij de Universiteit van Vlaanderen.

Filip Haegdorens doet mee met zijn doctoraat in de medische wetenschappen aan de UAntwerpen. Hij boog zich over onverwachte overlijdens in Belgische ziekenhuizen. “Ik heb verschillende voorvallen onderzocht. Zelf heb ik dit als verpleegkundige ook meegemaakt. Een vrouw van in de dertig jaar lag plots dood in haar ziekenhuisbed na een routine ingreep. Samen met een collega hebben we ze proberen te redden maar we waren te laat. Dit zijn situaties die geen enkele verpleegkundige wil meemaken”, vertelt Filip.

In onze ziekenhuizen overlijden drie op de duizend patiënten onverwacht. Dit staat gelijk aan zestien patiënten per dag. “Dit lijkt veel maar in vergelijking met internationale cijfers is dit niet veel. Maar ieder plots overlijden dat we kunnen voorkomen is belangrijk”.

Kleurcode

Daarom werkte hij een systeem met een kleurcode uit. “Aan de hand van parameters, zoals de bloeddruk en het zuurstofgehalte in het bloed, krijgen patiënten een groene, oranje en rode kleur. Het is natuurlijk belangrijk om met deze codes iets te gaan doen want ze vervangen de verpleegkundigen niet. Ook hiervoor werkte ik hulpmiddelen, op het vlak van organisatie en communicatie, uit voor verpleegkundigen en hun diensten. Bij afdelingen waar het systeem correct werd toegepast lag het aantal onverwachte overlijdens driemaal lager.”

Op maandag 11 oktober mag Filip Haegdorens tijdens de finale Gentse Handelsbeurs zijn doctoraat terug voorstellen. “Dit moet opnieuw kort en duidelijk verlopen want tijdens de halve finale kregen we drie minuten. De wedstrijd wil wetenschappelijke resultaten en de impact hiervan op ons dagelijks leven namelijk begrijpelijk maken voor het grote publiek.”