© ATV

Stabroek heeft met Putse Janhagel ook erkend streekproduct

Stabroek -

Putse Janhagel is door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing erkend als Streekproduct. Bakker Greg De Schutter mag nu officieel dat label gebruiken. Het is meteen het eerste erkende streekproduct in de poldergemeente.

Putse Janhagel is een krokant gebakken speculaaskoekje met een uitgesproken kruidensmaak. Vooral in de grensstreek is het erg gekend en gesmaakt. Maar nu de Sectorgroep Streekproducten van VLAM het dossier van bakker Greg De Schutter goedkeurde, mag hij Putse Janhagel promoten als Streekproduct. Zijn ontstaansgeschiedenis begint net over de grens. Maar ondertussen wordt in Nederlands Putte geen Janhagel meer gemaakt en mag alleen het koekje van Greg De Schutter die naam nog gebruiken.

Twee decennia geleden nam Greg De Schutter de toenmalige bakkerij Jacobs over. Bij hen begint eigenlijk het verhaal van de Putse Janhagel. Greg De Schutter legt uit : “De naam verwijst naar jan met de pet, de soldaat. Napoleon wist als geen ander dat het belangrijk was om soldaten voldoende te eten te geven. Daarom gelastte hij onder meer plaatselijke bakkers om goedkope en lekkere producten te maken voor hen. Daar ligt eigenlijk de basis voor de Janhagel die nu nog wordt gemaakt”, begint De Schutter het koekjesverhaal.

Op de nieuwe verpakking van Janhagel staat het jaartal 1875. “Die datum verwijst natuurlijk niet naar Napoleon, wel naar de eerste bakkerij Jacobs in Putte. Het recept is heel lang een familiegeheim geweest. Toch is het vorige eeuw bekend geraakt tijdens Putse kermis. De toenmalige bakker Jacobs geraakt op de kermis in gesprek met een dronken Nederlander , die hem op een gegeven moment het recept van dit unieke koekje verklapte.”

“Maar vandaag de dag kan je niets meer echt geheim houden. Alles moet transparant zijn de verpakking moet onder meer de ingrediënten vermelden. Geen probleem, maar de juiste verhoudingen staan er natuurlijk niet op en dus is het ‘geheim’ toch nog een stukje bewaard.”

Het nieuws dat Janhagel werd erkend, kwam lekker binnen bij Greg De Schutter. “Eerder deze maand, nog voordat ik iets wist van de erkenning, stapte ik al binnen bij twee lokale warenhuizen met de vraag om ook Janhagel op te nemen in hun assortiment. Zowel Carrefour in Berendrecht als Delhaize in Zandvliet waren direct bereid om dat te doen. Met het label Streekproduct hoop ik dat ook bij de andere warenhuizen Janhagel zijn weg naar de winkelrekken vindt”, voegt bakker De Schutter er nog aan toe. Janhagel wordt verkocht in pakjes van 250 gr en kost 4,90 euro.

Ook de pompeschitterstaart en de pompeschitterspaté uit Dadizele en de Belgische speculaas uit Gazen mogen het label “Streekproduct” vanaf nu dragen.

Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio