Een luchtfoto van de site met het spookhotel.  

Een luchtfoto van de site met het spookhotel.  ©  Provincie Antwerpen

Provincie koopt spookhotel aan Mechels Vrijbroekpark en wil site toegankelijk maken

Mechelen -

De provincie Antwerpen koopt het spookhotel aan het Vrijbroekpark in Mechelen. Het provinciaal groendomein neemt het beheer van de site in handen om ze in de toekomst op een veilige manier gedeeltelijk open te stellen voor het publiek. De ruïne staat er al meer dan vijftig jaar en is momenteel nog verboden terrein.

Sven Van Haezendonck

Eind de jaren zestig waren er plannen om aan het Vrijbroekpark een groot luxehotel met negentien verdiepingen te bouwen. Verder dan twee verdiepingen geraakten de projectontwikkelaars nooit. De voorbije decennia groeide de plek uit tot een ruïne. De provincieraad heeft donderdag het licht op groen gezet om de site aan te kopen. Niet om ze af te breken, de provincie Antwerpen heeft plannen om ze te conserveren en te ontwikkelen.

Enerzijds wil ze er voor de natuur onder meer een habitat voor vleermuizen en andere dieren van maken. In een latere fase is het ook de bedoeling om de site gedeeltelijk open te stellen voor het publiek. Daarvoor moeten eerst wel nog werken gebeuren om de ruïne te beveiligen.

Een toekomstbeeld van de site. 

Een toekomstbeeld van de site. ©  Provincie Antwerpen

“Veertig jaar stond de site onaangeroerd. Met de aankoop van de ruïne zetten we nu de eerste stappen om de site uit het moeras te trekken”, zegt Jan De Haes (N-VA), gedeputeerde voor recreatie- en groendomeinen. “In de komende fase krijgt de natuur haar plaats in en op deze site. Daarnaast creëren we een beperkte toegang voor bezoekers”, vertelt hij.

Ondanks de onveilige toestand spreekt de site erg tot de verbeelding en trekt ze heel wat nieuwsgierigen aan. Zo is de ruïne een aantrekkingspool voor graffitikunstenaars en fotografen, maar ook voor drugs. Vier jaar geleden was de provincie al eigenaar geworden van de omliggende gronden en sloot ze de site af. Dat blijft zo tot het op een veilige manier mogelijk is om ze te bezoeken.

De hotelruïne staat al decennia te verkommeren. 

De hotelruïne staat al decennia te verkommeren. ©  pvw

Het gevaar schuilt in de liftschachten, putten voor de aanleg van leidingen en een onafgewerkt zwembad. Op de bovenste verdieping zitten er ook gaten in de vloerplaat en steken er verschillende staaldraden uit. De natuur doet haar werk: in de ruïne groeien planten en bomen. Verschillende soorten vleermuizen hebben ook al een thuis gevonden in het spookhotel.

Om de dieren niet te storen, blijft de benedenverdieping in de toekomst sowieso afgesloten. De bovenverdieping moet wel toegankelijk worden.

De provincie koopt het spookhotel voor de eerder geschatte prijs van 12.229,40 euro.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio