Café Mombasa 

Café Mombasa © Kris Van Exel

Wtc Twintigachttien voor De Nieuwe Linde 

Wtc Twintigachttien voor De Nieuwe Linde © Kioni Papadopoulos

1 / 2
thumbnail: Café Mombasa 
thumbnail: Wtc Twintigachttien voor De Nieuwe Linde 

WK wielrennen ook hoogdag voor wielercafés: “Antwerpen wordt nog zotter dan Leuven”

Dat het wereldkampioenschap wielrennen dit weekend in Antwerpen vertrekt, was u waarschijnlijk niet ontgaan. Niet alleen het centrum van de stad wordt heel even het epicentrum van de wielerwereld, ook de cafés iets verder weg van de gekte, delen in het enthousiasme. En wie een net iets rustiger plekje wil bemachtigen kan dan weer gaan naar de renners gaan kijken in Wilrijk, Edegem of Kontich.

Rebecca Van Remoortere

Café Mombasa

Wie wielrennen zegt, zegt Mombasa. En wie Mombasa zegt, zegt Victor Campenaerts. In het wielercafé in Borgerhout vieren ze dit weekend de hoogdag van het wielrennen gretig mee. Supporteren doen ze voor kopman Wout Van Aert, maar misschien ook wel iets meer voor lokale held Victor Campenaerts.

Mocht u het nog niet weten, dan weet u het nu. Victor Campenaerts is het petekind van eigenaar van café Mombasa Bob Campenaerts. En laat Victor Campenaerts nu net bij de Belgische selectie zitten op het wereldkampioenschap van de mannen zondag. Alsof het op zich nog geen bijzondere feestdag genoeg was. Misschien niet per se als kopman, maar daar ligt niemand van wakker in Borgerhout.

De Mombasa Girls, de wielerploeg van het café plannen een drukke dag zondag. “We gaan ons eerst en vooral een rustig plekje zoeken langs het parcours waar er geen drukte staat, in Wilrijk zal dat zijn. Daar kunnen we met heel het peloton naar Victor schreeuwen. Hopelijk kan hij zondag zijn rol vervullen en Wout Van Aert of Remco Evenepoel naar de wereldtitel leiden”, zegt Veerle Lenaerts van de Mombasa Girls.

“We gaan dan met de vrouwen een mooie toer fietsen om daarna de koers verder te kijken in café Mombasa uiteraard. Tegen dan zitten de renners al lang in Leuven en beginnen de spannendste momenten van de wedstrijd. Mombasa zendt uiteraard heel de wedstrijd uit.”

Dat net Antwerpen de gaststad is voor de start van het wereldkampioenschap, maakt het feest alleen nog maar groter vindt Veerle. “Dat maakt het nog specialer. De stad heeft veel gedaan om het wielrennen naar aanleiding van de wedstrijd nog te promoten. In het centrum werden alle truitjes van Antwerpse wielerploegen opgehangen, dat is een heel mooie geste van de stad.”

“De wielergekte kan nu alleen nog maar groter worden. We hebben tijdens corona al gezien dat wielrennen nog populairder is geworden, ook bij de vrouwen. Op goeie dagen vertrekken onze social rides al met een groep van dertig man. Dan moeten we ons verdelen in twee groepen, anders wordt het zelfs te druk. Er rijden ook mannen mee, gewoon omdat ze het zo gezellig vinden met die vrouwen.”

“Dit weekend moet een extra groot feest worden, want het is ook meteen ongeveer het einde van het wielerseizoen. We vieren dus niet alleen de winst van België, maar ook een mooi wielerseizoen met veel vrouwen.”

Café De Nieuwe Linde

Café De Nieuwe Linde met de bijhorende wielerclub wtc Twintigachttien zien het grootst. Zij zetten zondag de straat af en ruil voor een groot scherm, een koers op rollen, een springkasteel en natuurlijk een extra toog.

Sinds een jaar of vijf vertrekken en vooral eindigen de wielertoeren van wielerploeg wtc Twintigachttien in café De Nieuwe Linde op het Zuid. En de uitbaters rijden zelf ook mee. Nu zondag fietst het wereldkampioenschap over de Leien op honderd meter van het café.

“We gaan snel kijken en na de passage gaat het feest door in de Pacificatiestraat voor het café. Het wordt een wielerbuurtfeest zoals we dat ook al organiseerden tijdens het Belgisch Kampioenschap. Er komt een springkasteel voor de kinderen, de volwassenen kunnen het tegen elkaar opnemen op de fietsen op rollen, er komt een extra toog en een groot scherm om heel de wedstrijd te zien. Onze pronostiek gaat zonder twijfel naar Wout Van Aert”, zegt Robbe van Lier, voorzitter van de wielerclub.

Maar of die laatste nu effectief goud haalt of niet, een feest zal het toch worden. “Ik was al in Leuven voor de verkenning van het parcours voor wielertoeristen. Daar hangt al een echt wielersfeer in heel de stad en de koers is er zelfs nog niet gepasseerd, maar ook in Antwerpen leeft het nu al enorm. Voor een wielerfan is het fantastisch om het wk in eigen stad te zien beginnen. Zag je dat filmpje van Pogacar in de fietstunnel in Antwerpen? Toch geweldig. Wij gaan er in ieder geval alles aan doen om Antwerpen nog zotter te maken als Leuven dit weekend”, aldus Robbe.

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio