Tijdens de act creëert Colette een reeks van beelden via het aanbrengen van zand op een verlicht oppervlak. 

Tijdens de act creëert Colette een reeks van beelden via het aanbrengen van zand op een verlicht oppervlak. © vtm

Brasschaatse zandkunstenares in ‘Belgium’s Got Talent’: “Er zijn maar twee Belgen die dit doen”

Brasschaat -

Een oude bekende duikt vrijdag op in het VTM-programma Belgium’s Got Talent. Zandkunstenares Colette Dedyn (63) doet na acht jaar een nieuwe poging om de wedstrijd te winnen. “In mijn geval is twee minuten voor het uitvoeren van de act bijzonder weinig.”

Tom Vets

Colette creëert kunstwerken in zand op een lichtbak. Ze doet dat in combinatie met muziek. De creatie wordt dan op een groot scherm geprojecteerd. Zandanimatie of zandkunst is een stijl van live performance die je maar zelden ziet.

De Brasschaatse wist al ongeveer wat ze kon verwachten. “In 2013 stond ik ook op dat podium, wat een fantastische ervaring was. Op dat moment was ik vier jaar bezig met zandtekenen. Mijn collega uit Oekraïne won destijds de talentenjacht daar en haar filmpje ging viraal. Ik was op dat moment vooral een olieverfschilderes die verschillende exposities achter de rug had. Als extra animatie wou ik hetzelfde als zij doen. Waarop ik naar de doe-het-zelfwinkel ben gestapt, en ik alles bij elkaar heb gezocht om een zandtafel in elkaar te knutselen. Het heeft lang geduurd vooraleer ik de discipline onder de knie had. Ik gaf af en toe al een kleine voorstelling. Maar het duurde tot in 2012 vooraleer ik er effectief mee op de planken stond. Het was muzikant Raphaël De Cock die me benaderde omdat hij voor een nieuw project een beroep wou doen op een zandkunstenaar.”

Aquarel

Tijdens de act creëert Colette een reeks van beelden via het aanbrengen van zand op een verlicht oppervlak en vervolgens het daarin tekenen van steeds veranderende afbeeldingen, lijnen en figuren met de handen. “Deze discipline is niet makkelijk. Vergelijk het met aquarel. De zandkorrels vloeien over de zandplaat en je kan niet verbeteren. Bij mijn weten zijn er maar twee Belgen die dit doen. In Nederland is het iets meer populair. Ik doe deze discipline om anderen te amuseren”, zegt Colette. “Elke performer geniet ervan mensen te vermaken en even uit de dagelijkse sleur te halen, toch?”

Colette Dedyn. 

Colette Dedyn. ©  vtm

Destijds combineerde Colette het zandtekenen met een vaste job, wat niet evident was. “Tegenwoordig heb ik een eenmansbedrijf. Mijn deelname aan Belgium’s Got Talent is broodnodige reclame. De mensen weten niet dat dit bestaat. Mijn man moedigde me aan om mee te doen want hij denkt dat de orkesten me zo weer gaan vinden. 2019 was fantastisch met veel muzikale projecten, maar corona legde alles stil.”

Voor haar tv-act krijgt Colette maar twee minuten. “Bitter weinig, als je diverse scènes wil maken die op elkaar aansluiten. Nauwkeurig afwerken is uit den boze, het moet meteen juist zijn. Als ik werk op de Bolero van Ravel heb ik wel een kwartier. Ik werk trouwens niet alleen op klassieke muziek. Over twee weken maak ik een kunstwerk onder begeleiding van de muziekkapel van de luchtmacht van het Belgische leger. De muziek is dan Bohemian Rhapsody van Queen. In dergelijk nummer zit een verhaal waarop je je kan baseren. Ik kan ook improviseren, maar dat heb ik niet geriskeerd voor de tv-camera’s.”

Belgium‘s Got Talent, VTM, 20.40u
Meer nieuws uit stad en rand

MEER OVER

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio