© Jean Van Cleemput

 
1 / 2
thumbnail:
thumbnail:  

Bekendste dragqueen van Antwerpen na dertig jaar (heel even) terug

Antwerpen -

Het kost Peter Platel vier uur om zich op te maken als dragqueen, maar op 25 september doet hij het na decennia nog eens met volle overgave. Voor één keer. Want zijn jeugd komt dit weekend samen op Oldskool Antwerp XL, een feestje dat het nachtleven van danstempel Café d’Anvers in de jaren negentig viert. Peter was er toen host en kind aan huis. “Iedereen was veel fysieker toen.”

Rebecca Van Remoortere

Op maat gemaakte hakken uit Barcelona van veertig centimeter, pruik op het hoofd en een jurk van dertig jaar geleden vanonder het stof gehaald. “Ik pas er, mits een beetje wringen, nog altijd in. Na meer dan dertig jaar heb ik blijkbaar nog altijd dezelfde maat. En van die hakken ben ik ook niet bang. Daar kon ik vroeger op wandelen, lopen, springen en op tafels kruipen, dat moet nu ook nog lukken”, zegt Peter Platel, een ronkende naam in het Antwerpse nachtleven van de jaren negentig.

Alles mag dit weekend voor één keer nog eens letterlijk en figuurlijk uit de kast gehaald worden. For old times sake. In de loods van Park Spoor Noord gaat zaterdag Oldskool Antwerp XL door. Een groot reüniefeest van het Antwerpse nachtleven van een tijd toen Café d’Anvers snel uitgroeide tot dé danstempel van Antwerpen, toen er niet werd gekeken op een pilletje meer of minder op de dansvloer en je niet voor 7u ’s morgens naar huis ging. Zaterdag komen alle dj’s die in de jaren 90 Café d’ Anvers met regelmaat plat speelden nog eens samen op één groot feest.

En de host van dienst is, net zoals in die jaren 90, de flamboyante Peter Platel. “Café d’Anvers opende in 1989, ik was toen 23 jaar. Ik kwam er toen al over de vloer en vond dat de plek iets extra nodig had, iets om nog meer op te vallen zodat de mensen iets hadden om over te praten.”

 

Niet veel later werd hij er host en lokale enfant terrible in de beste zin van het woord. “We gingen echt ver toen, en alles kon. Vandaag bestaan er zoveel termen die te maken hebben met gender. In die tijd waren die termen er nog niet, maar daar trokken wij ons niks van aan. Dat vandaag 15-jarigen spreken over genderidentiteit en non-binair zijn en daar luidop over nadenken is fantastisch. Wij deden toen nog gewoon wat we voelden zonder dat we daar een woord op konden plakken. Nu zouden mijn outfits van in die beginjaren misschien omschreven worden als genderfluïde. Toen trok ik gewoon jurken, rokken en hakken aan, ik maakte me op en ging zo iedereen entertainen in Café d’Anvers. Daar werd nooit raar naar gekeken.”

 

 ©  Koen Roggen

Dat ging zo jarenlang elke week van donderdag tot en met zaterdag. “Na een tijd kwamen daar ook nog de zondagen bij. Dan organiseerden we bijzondere soirees. Ik herinner me een avond dat we de ingang van de club aan de andere kant hadden geopend, de kant van de vitrines van de prostituees. Op de uitnodiging stond geen adres, alleen maar een blauwe cirkel. Ik zat toen als man in een van de vitrines tussen de prostituees met een blauwe cirkel achter mij. De klanten moesten toen door de vitrine langs mij om de ingang te vinden van de club. Ik had toneelschool gedaan bij Studio Herman Teirlinck en deed alles voor een goede performance.”

Er was muziek, er waren bekende klanten van alle pluimage en er waren drugs. “Het was al xtc wat de klok sloeg toen. Dat hoorde erbij. Slapen deden we niet. We gingen door tot 7 of 8u, en dan was het ergens afterparty bij iemand. Tijdens de week ging ik ook uit. Dan kwam ik thuis, nam ik een bad, at een boterham en begon ik opnieuw aan de dag. Ondertussen runde ik nog drie eigen kapsalons ook.”

Peter is de oprichter van de Wakko kapsalons. Ondertussen overgenomen door Jitske Van de Veire.

 

 ©  Emmanuel De Pruycker

“Ik heb alles en iedereen zien passeren in Café d’Anvers. Van Grace Jones tot Eddy Wally. Zelf had ik uiteindelijk een entourage bij elkaar van vuurspuwers, dragqueens, dansers met alle maten en vormen. Alles kon. De sfeer was warm en hartelijk. Ik heb in al die jaren maar één echte vechtpartij gezien. Het grootste deel van de tijd was iedereen enthousiast en iedereen zag elkaar graag. We waren ook heel fysiek toen. Vandaag staat iedereen met zijn neus achter een scherm op de dansvloer en wordt alles gefilmd. Dat was toen gelukkig nog niet. Wij beseften elke avond opnieuw dat we op dat moment geschiedenis schreven en meemaakten. We waren ons er elke nacht van bewust dat dit iets bijzonder was. Dat gevoel wil ik heel graag nog één keer beleven zaterdag op Oldskool Antwerp XL. Als de jonge Peter Platel van dertig jaar geleden op hakken van veertig centimeter.”

 

 © Jean Van Cleemput  

Oldskool Antwerp XL gaat door op 25 september vanaf 12u in Bar Noord in Park Spoor Noord. Tickets zijn nog te koop aan de kassa. https://m.facebook.com/events/521295645592413

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio