Werk van Antwerpse schilder Eugeen Van Mieghem geschonken aan New York Historical Society

Het Eugeen Van Mieghem Museum gaat achttien werken van de Antwerpse schilder schenken aan de New York Historical Society. De werken zullen aan Amerikaanse en Canadese musea in bruikleen gegeven worden voor tijdelijke collecties, om de in 1930 overleden kunstenaar meer naamsbekendheid te geven.

Bron: Belga

Eugeen Van Mieghem (1875-1930) groeide op op het Eilandje in Antwerpen, tegenover de magazijnen van de rederij Red Star Line. Tijdens zijn leven kreeg hij als artiest weinig erkenning, maar vandaag is hij bekend voor het in beeld brengen van gewone mensen en emigranten in de Antwerpse haven. De veertig jaar oude Eugeen Van Mieghem Stichting, ook uitbater van het gelijknamige museum, heeft een collectie van 225 werken van de man in bezit.

Achttien werken, van emigranten die met de Red Star Line vertrekken, worden volgend jaar overhandigd aan de New York Historical Society. “We hebben onderhandeld dat deze werken daarop zullen uitgeleend worden voor tijdelijke tentoonstellingen in Amerikaanse en Canadese musea”, zegt conservator van het EVM Museum Erwin Joos. De schenking moet de schilder ook in het buitenland bekender maken. “Ik denk dat binnen zo’n tien jaar Emiel Van Mieghem écht beroemd zal zijn.”

Naast de tekeningen schenkt de stichting ook een negentiende-eeuws kapiteinsboek van Red Star Line-kapitein Samuel Jackson, een verzameling originele Red Star Line-documenten en een beeldhouwwerk gebaseerd op het werk van Van Mieghem. De collectie wordt in september 2022 officieel overhandigd in het Flanders House in New York.