Kasteel Ertbrugge 

Kasteel Ertbrugge 

Beschermd landschap Ertbrugge bestaat 35 jaar en dat wordt gevierd

Deurne/Wijnegem -

Het beschermd landschap Ertbrugge, op de grens van Wijnegem en Deurne viert zondag zijn 35-jarig bestaan. Met verscheidene wandelingen worden de mooiste plekjes van het waardevolle natuurdomein in de kijker gezet.

Jan Stassijns

Ertbrugge is met zijn 94 hectare een groene long op de grens tussen de gemeente Wijnegem en het district Deurne. Het omvat twee kastelen (Ertbrugge en Zwarte Arend), twee hoeves met bijgebouwen, landerijen, bossen en landbouwgronden.

In 1985 werd het beschermd als landschap, onder meer vanwege de waardevolle natuur. Binnen de slotgracht van het kasteel Ertbrugge bijvoorbeeld bevindt zich een eeuwenoud bos waarvan al melding wordt gemaakt in geschriften uit de 12de eeuw. Ook de dreven, zoals de 600 meter lange lindendreef, ook wel de Boze Dreef genoemd, worden als erg waardevol beschouwd.

Door de coronapandemie is het feest voor de 35ste verjaardag van de bescherming met een jaartje uitgesteld, maar zondag 26 september wordt de draad opnieuw opgepikt. Het biedt bezoekers meteen ook de kans om het landschap te leren kennen. Om 9u30, 10u45 en 12u vertrekken er telkens drie wandelingen aan het kasteel Ertbrugge; een cultuurhistorische, een natuurwandeling en een wandeling voor wie interesse heeft in de ongewervelden.

De vele organisaties die zich inzetten voor het behoud en de bescherming van het domein stellen zich zondag ook voor. Dat zijn onder meer het Agentschap Natuur en Bos, Gruunrant, Wijkgroep Ertbrugge, vzw Red de Voorkempen, het Groen Kruis en de heemkundige kringen van Wijnegem en Deurne.

In de loop van de namiddag is er ook nog gratis taart, maar het exacte tijdstip wordt geheim gehouden. De feestelijkheden vinden plaats op de weide tegenover het kasteel Ertbrugge, Ertbruggestraat 132.

www.deurne.be
 

 © Agentschap Natuur en Bos

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio