Peter D’hollander behandelde voor één keer eens geen computertechnische onderwerpen.

Peter D’hollander behandelde voor één keer eens geen computertechnische onderwerpen. © Dirk Vertommen

Peter schrijft na 45 boeken eerste fictieboek: “Autisme als een soort van superkracht”

Mechelen -

Mechelaar Peter D’Hollander (57) heeft zijn 46ste boek geschreven. Toch is het ook voor hem een primeur, want in plaats van computertechnische onderwerpen te beschrijven, begeeft hij zich nu voor het eerst in de wereld van de fictie. Ervaringen met autisme in zijn gezin vormden de inspiratiebron.

Bert Provoost

Peter is voor zijn gewone job actief als zogenaamd ‘technisch auteur’. Dat wil in zijn geval zeggen dat hij Engelstalige handleidingen schrijft voor hard- en software. “Vroeger, in de periode tussen 1998 en 2007 heb ik ook al 45 boeken geschreven over computergerelateerde onderwerpen, zoals het gebruik van het tekstverwerkingsprogramma Word of het vermijden van spam. Maar nu heb ik voor de eerste keer een fictieboek geschreven. Het verhaal zat al langer in mijn hoofd”, zegt de man.

“Ik heb drie kinderen en de twee jongste, een zoon van 21 en een dochter van 23, hebben autisme. Al te vaak kreeg ik al te horen, ook van hulpverleners, dat autisme vooral een handicap was. Daarom wilde ik graag een boek maken waarin autisme niet alleen een handicap is, maar waarin het ook een soort oplossing kan zijn om het verhaal goed af te sluiten. Als een soort van kleine superkracht.”

Twee jaar geleden slaakte Peter nog een noodkreet in deze krant omdat zijn zoon Alec niet als elektricien mocht beginnen bij de spoorwegen omdat hij autisme heeft. Terwijl hij bij het repetitieve werk dat hij zou moeten doen volgens zijn familie net een voordeel zou hebben aan zijn autisme. “Er zijn inderdaad gelijkenissen met het boek en wat hij meegemaakt heeft. Maar het is niet zijn verhaal dat ik vertel. Voor het personage heb ik me wel op kenmerken van hem gebaseerd. De rechtszaak tegen de NMBS bij de Raad van State loopt trouwens nog steeds, er is nog geen oplossing uit de bus gekomen”, vertelt Peter.

Mirakels

Het boek gaat over een 16-jarige jongen met autisme die een boek vindt dat, eens hij het in zijn eigen taal vertaalt, iedere wens die hij maakt laat uitkomen. “Hij gelooft nooit dat het zal lukken. Hij wenst daarom dat de prinses uit het boek dat hij vertaald heeft tot bij hem zou komen. Dat zou bewijzen dat het werkt. Als ze zelfs zijn vriend wordt, bestaat magie en wanneer ze ook nog eens verliefd wordt op hem, bestaan zelfs mirakels”, legt Peter uit.

Children of Little Might is uitgegeven bij een Amerikaanse uitgever en is via Amazon te bestellen als e-book, voorlopig nog enkel in het Engels. “Ik hoop het boek ook te kunnen laten vertalen door een Belgische uitgever om het ook hier uit te brengen. Maar die gesprekken lopen nog”, geeft Peter aan.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio