The Move was ongetwijfeld de populairste trekpleister in de Nieuwstraat, een straatje vol aanlokkelijke horecazaken. 

The Move was ongetwijfeld de populairste trekpleister in de Nieuwstraat, een straatje vol aanlokkelijke horecazaken. © Stadsarchief Herentals

De Sol y Sombra was een typische zaak waar verliefden elkaar wat dieper in de ogen konden kijken. 

De Sol y Sombra was een typische zaak waar verliefden elkaar wat dieper in de ogen konden kijken. © RR

1 / 2
thumbnail: The Move was ongetwijfeld de populairste trekpleister in de Nieuwstraat, een straatje vol aanlokkelijke horecazaken. 
thumbnail: De Sol y Sombra was een typische zaak waar verliefden elkaar wat dieper in de ogen konden kijken. 

BLIJVEN PLAKKEN. Herentalse Nieuwstraat was decennialang uitgaansparadijs: “Half de provincie zat in de weekends bij ons”

Herentals -

Wie nu door de Nieuwstraat loopt, kan zich amper nog voorstellen dat deze goed vierhonderd meter lange straat decennialang hét uitgaansparadijs van Herentals was. Daar blijft nu nog één (of anderhalve) horecazaak van over.

Hans Otten

 

Blijven Plakken

Het voorbije anderhalf jaar leefden we met de rem op. En dat was ooit wel anders. In deze reeks blikken we nostalgisch terug op onze wonderjaren 80 en 90. De jaren waar in Antwerpen, de Kempen of Mechelen in de verste verte geen avondklok viel te bespeuren.      

 

Je moest al van goeden huize komen - en een onpeilbaar diepe maag hebben - wilde je enkele decennia geleden de uitdaging tot kroegentocht in de Nieuwstraat aangaan. Zelfs wie zich beperkte tot één schamele pint in iedere horecazaak, haalde over het algemeen het einde van de beproeving niet. Met ruim een twintigtal kroegen en danscafés was dat ene straatje tot ver buiten de Keizerstede bekend als het mekka voor wie een avondje wilde stappen. De piekperiode was in de jaren zeventig en tachtig, maar liep ook flink door in het volgende decennium.

De Nieuwstraat bestaat nu bijna geheel uit appartementsgebouwen, naast oude huizen die binnen afzienbare tijd wellicht hetzelfde lot beschoren zijn. Met de sloop van café Rue Neuve - ooit nog bekend onder Boeing Boeing - en de naastgelegen legendarische dancing Sol y Sombra - later ook nog Twins en een karaokebar - verdwenen vorig jaar nagenoeg de laatste herinneringen aan het roemruchte verleden uit het straatbeeld. Alleen muziekcafé De Max en het hippe zusje Pop Coffee (in de ruimtes van de vroegere Tower) houden de horeca-eer in de Nieuwstraat hoog.

De Rue Neuve (links) en de witte gevel waar ooit de Sol y Sombra het mooie weer maakte. Later kwam er onder meer een karaokebar. De panden werden vorig jaar gesloopt voor appartementen.

De Rue Neuve (links) en de witte gevel waar ooit de Sol y Sombra het mooie weer maakte. Later kwam er onder meer een karaokebar. De panden werden vorig jaar gesloopt voor appartementen. © Hans Otten

Monumenten als Den Helios, ’t Stoopke, The Move, Den Acoustic, Peanuts, Taboe, Joepie, Madison, Scotch Inn, ’t Kroegske, ’t Kuipke of De Stick (later Bolsjewiek en ’t Bieke) roepen bij ontelbare oudere Herentalsenaren herinneringen op van eindeloze dansfestijnen, eerste lieven en roemruchte figuren.

Overal volle bak

“Van de twintig kroegen die de Nieuwstraat in die glorietijd telde, schiet nu niks meer over. De jongeren kunnen het zich niet voorstellen dat het toen in het weekend overal ‘vollen bak’ was. Half de provincie zat toen bij ons in de Nieuwstraat”, zeggen Walter en Maria Van De Sande, die van de jaren ’60 tot 1986 Den Helios openhielden.

Een feestelijk verkleedpartijtje in Den Helios, een zaak die er om bekend stond dat ze nog open was wanneer de rest afsloot.

Een feestelijk verkleedpartijtje in Den Helios, een zaak die er om bekend stond dat ze nog open was wanneer de rest afsloot. © RR

“En het straffe is dat in feite al die populaire horecazaken maar in een klein stukje van de straat geconcentreerd zaten, tussen de Vaartstraat en Blijdenbergstraat (nog geen honderd meter, red.). The Move was als danscafé veruit de populairste trekpleister. Den Helios was misschien maar een klein café waar mensen gewoon een pint kwamen drinken, maar we hadden heel veel verenigingen die bij ons hun vaste stek hadden. Op zondagavond zat het hier volgestapeld. We openden pas om 20u de deuren en gingen tot 6 à 7u ’s morgens door. Ja, één jaar café houden kost je twee tot drie jaar van je leven.”

Opkomst discotheken

De sterkte was dat er een grote verscheidenheid aan etablissementen was, waardoor iedereen wel een zaak naar zijn gading vond. Het is dan ook zo verwonderlijk dat er nu niets meer overblijft.

“Toen wij in 1986 met Den Helios stopten, was de teloorgang van de Nieuwstraat als uitgangsbuurt al ingezet”, zegt Walter Van De Sande. “In die periode maakten de grote discotheken hun opgang, zoals Hitshot in Grobbendonk (later Carat, red.) of Reflex in Westerlo. Die gasten kwamen nog wel naar ons, maar rond 23u vertrokken die allemaal naar die dancings.”

“We hebben toen zelf ook ons rekensommetje gemaakt en besloten dat er nog een leven was buiten de lange horeca-uren. Iedereen wist dat Den Helios het langst open was. Wanneer de andere kroegen sloten, zakte het volk naar ons af. Zelfs de rijkswachters, die hun kazerne tegenover onze deur had, kwam hier hun pint drinken”, zegt hij met een lach.

Lees hier alle plakverhalen uit jouw gemeente en ver daarbuiten

De Peanuts was een zaak die wat later in de Nieuwstraat opdook. Begin jaren negentig werd ze getroffen door een brand. 

De Peanuts was een zaak die wat later in de Nieuwstraat opdook. Begin jaren negentig werd ze getroffen door een brand. © Archief Brandweer Herentals

MEER OVER Blijven Plakken

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio