Céleste met haar broers Maxim, Matteo en Ruben op het Duffelse Ros Beiaard. 

Céleste met haar broers Maxim, Matteo en Ruben op het Duffelse Ros Beiaard. © rr

Duffelse Ballonnekensstoet pakt uit met allereerste meisje op Ros Beiaard

Duffel, Dendermonde, Lier -

De Ballonnekensstoet gaat, na een jaar onderbreking, op zaterdag 25 september weer uit. Opmerkelijk dit keer: de gemeente Duffel breekt met de traditie dat er op het Ros Beiaard vier broers moeten zitten. Dat gaat in Dendermonde de eerste negen jaar nog niet gebeuren.

Chris Van Rompaey

“Nadat we de stoet vorig jaar moesten annuleren omwille van corona, kijken veel Duffelaars echt uit naar de stoet. Die trekt op zaterdag 25 september door Duffel. Naar jaarlijkse traditie lopen de Duffelse Reus en Reuzin mee met hun kinderen Janneke, Mieke en Kinnebaba. Ook de reuzen Moor en Moorin zijn van de partij, en volkskunstgroep De Moeffeleer brengt reus Nelles mee”, zegt schepen van Feestelijkheden Lili Stevens (CD&V).

Gelijkheid uitstralen

“De negen reuzen worden vergezeld door het Ros Beiaard. Dit jaar is het aan de vier Heemskinderen Maxim, Matteo, Ruben en Céleste Van Sant om te paraderen op het imposante dorpspaard. Terwijl er bij de vorige editie nog vier jongens op het paard zaten, is het dit jaar de beurt aan drie jongens en één meisje uit hetzelfde gezin. Volgens de overlevering moeten de vier Heemskinderen steeds vier jongens zijn, maar in een tijd waarin we toch eenheid en gelijkheid willen uitstralen, weten we niet waarom het geen meisje(s) zou(den) kunnen zijn.”

Papa Tim Van Sant was alleszins verrast met de vraag die hij van de gemeente ontving. “De kinderen vinden het schitterend dat ze dit mogen doen. Ze hebben over de vraag van de schepen niet moeten nadenken, want ze waren meteen superenthousiast. Zelf vind ik het een goede beslissing van de gemeente dat er vanaf nu ook meisjes op het Ros Beiaard mogen. Je zit wel met die traditie dat het broers moeten zijn, maar je moet ook meegaan met je tijd.”

Vuurwerk

De Ballonnekensstoet trekt tussen 19.30 en 22u door Duffel, met Woonzorgcentrum Sint-Elisabeth in de Kwakkelenberg als startpunt. Dit is het parcours: Provinciestraat, Kapelstraat, Bruul, Onze-Lieve-Vrouwlaan, Kiliaanstraat, Kerkstraat, Nieuwstraat, Kasteelstraat, Merodestraat, Leopoldstraat, Molenstraat, G. Van der Lindenlaan. Tussen 22 en 22.15u wordt er vuurwerk afgeschoten op het plein aan de G. Van der Lindenlaan. Wegens corona staan er dit jaar geen horecakraampjes van de verenigingen op het plein.

Zowel het centrum van Duffel-Oost als dat van Duffel-West zijn tussen 19.30 en 23u gedeeltelijk afgesloten en onbereikbaar voor verkeer. Tijdens de oversteek van de praalwagens van oost naar west wordt ook de Netebrug tijdelijk onderbroken. Dat zal ongeveer tussen 19.30 en 21.30u zijn.

“Traditie is heilig”

In Dendermonde, waar het Ros Beiaard op 29 mei 2022 door de stad trekt, houden ze zich nog wel aan de traditie van vier broers. “Die traditie is hier heilig. Zelfs voor de Ros Beiaardommegang van 2030 hebben we al vier broers”, reageert schepen van Cultureel Erfgoed Els Verwaeren (N-VA). Haar Lierse partijgenoot, schepen van Roerend Erfgoed Rik Verwaest, staat persoonlijk wel open voor meisjes op het Ros Beiaard. “Tradities mogen vernieuwd worden, zolang dat respectvol gebeurt.”


 

 © rrMEER OVER Duffel

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio