Verschillende vertegenwoordigers verzamelen samen voor het podium. 

Verschillende vertegenwoordigers verzamelen samen voor het podium. ©  sdb

Vereniging van Chinezen in België viert feest in Antwerpen: 50-jarig jubileum en nieuwe voorzitter

Antwerpen -

Groot feest in het Radisson Blu Hotel in Antwerpen voor de Vereniging van Chinezen in België. Op woensdagavond vierden ze niet alleen hun vijftigjarig bestaan en het Midherfstfestival, maar stelden ook hun nieuwe voorzitter voor.

Sonia De Bock

Zo’n 140 genodigden uit alle uithoeken van België kwamen op 22 september samen in het hartje van Antwerpen om het vijftigjarig jubileum van de Vereniging van Chinezen in België te vieren. Bovenop het jubileum werd de nieuwe voorzitter Yu Chunhua ook voorgesteld en werd het glas geheven voor het Midherfstfestival.

De nieuwe voorzitter Yu Chunhua sprak iedereen toe in het Kantonees en Mandarijn. In haar speech benadrukte ze het belang van cultuur en het verslaan van de coronapandemie. “Het is belangrijk dat we de Chinese culturele tradities behouden en meer ruimte maken voor ontwikkeling. Het valt echter niet te ontkennen dat overzeese Chinezen en hun nakomelingen vaak tegen onzichtbare plafonds aanlopen. In deze coronacrisis hebben we aan de wereld laten zien dat we onze eigen weg kunnen vinden.”

Mooie vooruitzichten

Na afloop van het ceremoniële gedeelte blikte Chunhua vooruit en beklemtoonde de toekomstige wensen en doelen van de vereniging. “We hopen dat Chinezen in België actiever kunnen deelnemen aan culturele uitwisselingsactiviteiten en dat we onze status in het culturele leven kunnen verbeteren. Verder hopen we ook dat onze vereniging meer investeerders uit China kan aantrekken en meer kansen kan bieden aan de Chinezen in België en hun volgende generaties.”

De aftredende voorzitter Leung Fuk Tuen blikt persoonlijk tevreden terug naar zijn twaalfjarig voorzitterschap. “Ik merkte dat samenwerking vroeger behoorlijk moeilijk was. Tegenwoordig is dat toch al veel makkelijker en de Chinese gemeenschap doet het nu zeker beter. Ik geloof dat de vereniging zal blijven groeien.”

De aftredende voorzitter (links) geeft de fakkel door aan Yu Chunhua (rechts). 

De aftredende voorzitter (links) geeft de fakkel door aan Yu Chunhua (rechts). ©  sdb

Burgemeester Bart De Wever kon niet aanwezig zijn, maar werd vertegenwoordigd door Stijn De Rooster, adviseur voor externe relaties. “De burgemeester heeft een drukke agenda, maar wil zeker tonen dat de Chinese gemeenschap gewaardeerd wordt. Het is een gemeenschap die stevig haar schoenen staat en hier al lang in het stadsbeeld te zien is met restaurants, winkels enzovoort. We willen tonen dat ze bij ons kabinet terecht kunnen met hun vragen en dat onze deur altijd open staat. De Chinese gemeenschap is zeker belangrijk voor onze stad.”

De Vereniging van Chinezen in België werd in 1972 officieel opgericht om de belangen van overzeese Chinezen te beschermen. Ondertussen willen ze ook de Chinese cultuur in België promoten en de vriendschapsbanden tussen de Belgische en Chinese gemeenschap bevorderen.