Bart Lenaerts en Jolijn Gijsels in hun nieuwe kunstgalerie Muro. 

Bart Lenaerts en Jolijn Gijsels in hun nieuwe kunstgalerie Muro. © Joris Herregods 

Nieuwe kunstgalerie Muro in hartje Mechelen geeft artiesten etalage waar ze naar snakken

Mechelen -

Bart Lenaerts (38) en Jolijn Gijsels (34) hebben op de Steenweg in hartje Mechelen hun nieuwe kunstgalerie Muro geopend. Na de lancering van een webshop eerder snakten hun kunstenaars naar een plek om hun werk te tonen. “Mona Lisa in het echt zien in het Louvre is ook mooier dan op een foto”, zegt Bart.

Sven Van Haezendonck

Mechelaars kennen het koppel misschien nog als de vorige uitbaters van ontbijt- en lunchbar Noen op de Leermarkt, of als de mensen achter het ijsmerk Eiskreem. Twee jaar geleden begonnen Bart en Jolijn met BuroMuro, een printcollectief waarmee ze de missende schakel willen vormen tussen kunstenaars en liefhebbers.

Gelimiteerd aantal stuks

Met dat collectief trekken ze een duidelijk kader rond grafische kunst: van ieder werk dat ze exclusief op hun webshop verkopen, zijn telkens vijftig exemplaren beschikbaar. “In vijf formaten met vaste prijzen”, zegt Jolijn. Maar bij heel dat online gebeuren ontbrak er iets. “Zelf misten we het sociaal contact”, geeft Jolyn aan. De artiesten die ze vertegenwoordigen, hunkerden naar een plek om hun werk te verkopen én een netwerk op te bouwen.

LEES OOK: Gerrit gaat op zijn veertigste nieuwe uitdaging aan met overname Noen

Daar past BuroMuro met Muro nu een mouw aan: een kunstgalerie in hartje Mechelse binnenstad op de Steenweg 48, vlak bij de IJzerenleen. De galerie van Bart en Jolijn neemt de benedenverdieping in van het smalle en diepe pand. Je kunt er ‘offline’ werk bewonderen van meer dan vijftig artiesten: foto’s, illustraties en objecten, unieke stuks en reeks, met of zonder kader.

In de galerie is werk te zien van meer dan vijftig kunstenaars. 

In de galerie is werk te zien van meer dan vijftig kunstenaars. ©  Joris Herregods

“Een werk aan de muur zien hangen, is toch iets anders dan het bekijken op een computerscherm. De Mona Lisa in het echt zien in het Louvre is ook een andere ervaring dan ze zien op een foto”, vertelt Bart. Zijn vriendin Jolijn ontwierp zelf het minimalistische interieur van de galerie nadat ze recent een diploma interieurarchitectuur behaalde.

Altijd nieuwe dingen

Iedereen is welkom bij Muro: voor vernissages, andere activiteiten of zelfs voor workshops. Iedere maand siert een andere kunstenaar de vitrine. Schilder en illustrator Emma Veulemans bijt de spits af. “Ook wat aan de muren hangt, wisselt: wie bij ons iets koopt, mag zijn pronkstuk onmiddellijk mee naar huis nemen”, legt Jolijn uit.

Het koppel heeft overigens nog meer plannen. Voor de drie bovenliggende verdiepingen zoeken ze naar enthousiastelingen met een droom: iemand die een tijdelijk atelier of een fotostudio zoekt bijvoorbeeld, een plek voor coworking of een ruimte voor een workshop of een tentoonstelling. “Deze nieuwe locatie is voor ons tijdelijk, maar dat is natuurlijk een economische oefening. Wij hebben alleszins plannen voor een permanente stek, hier of elders. Het pand staat te koop”, zegt Bart.

Muro opent zaterdag 25 september officieel de deuren. De galerie is open van donderdag tot zondag, telkens van 13 tot 18u.

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio