Antwerpen is al helemaal in de ban van het WK. 

Antwerpen is al helemaal in de ban van het WK. ©  jhs

PRAKTISCH. Het WK wielrennen in onze provincie: waar moet je zijn om Wout en co te bewonderen?

De wegritten van het honderdste wereldkampioenschap wielrennen starten in Antwerpen en dwarsen vrijdag, zaterdag en zondag onze provincie. De impact op het verkeer en openbaar vervoer zal groot zijn, dus wees voorbereid op hinder en raadpleeg de informatie van uw gemeente. Of maak er mee een feest van, want die mogelijkheid is er op tal van plaatsen ook. Een overzicht.

Sylvia Mariën

LEES OOK: Ruim 21 miljoen euro om WK wielrennen te organiseren, is het dat waard? “Eigen promofilmpje zou onbetaalbaar zijn”

(Lees verder onder de kaart)

• ANTWERPEN

Dé drie WK-ritten starten op de Antwerpse Grote Markt. Op vrijdag 24 september waren dat de Heren U23 – de beloftenkoers, op zaterdag 25 september de Dames Elite en vandaag is het aan de Heren Elite, met topfavoriet Wout Van Aert. Op de Groenplaats en op de Grote Markt is de wedstrijd te volgen op groot scherm. Maar er is ook een heleboel randanimatie. Een overzicht.

Hier begint het allemaal: De Antwerpse Grote Markt 

Hier begint het allemaal: De Antwerpse Grote Markt ©  jhs

Vanaf 13 uur blijft het WK-parcours, zo’n 10 kilometer in totaal, vrij van verkeer en staat het tot 17 uur, gratis en bewegwijzerd, open voor iedereen. Een startpunt heeft de ‘Family Ride’ niet, elke fietser kan zelf kiezen waar hij of zij inpikt. Onderweg zijn er rust- en animatiezones. Aan het Havenhuis – volgens de organisatie “met heel wat coole sportactivaties”. Het MAS – met een hindernissenparcours en zicht op de beste BMX-tricks. Het Stadspark – waar je een eigen rugnummer of kaderplaatje kunt laten maken, wielertheater kunt kijken, “en een stukje Antwerpse wielergeschiedenis kunt opsnuiven”. En de Scheldekaaien op ’t Zuid – met onder meer een dj en een parcours voor kinderen. Het Steenplein is heel het weekend “de place-to-be voor gezinnen met kinderen”.

LEES OOK: WK wielrennen komt naar Antwerpen, hinder voor automobilisten en op buslijnen

 

 ©  jhs

Zondag 26 september:

  • 8 tot 10 uur: teampresentatie op de Groenplaats
  • 10.25 uur: start op de Grote Markt
  • Tot 18 uur kan iedereen op de Groenplaats, de Grote Markt en het Steenplein terecht.

Belangrijkste tijdstippen:

10u25: start in Antwerpen

11u30: passage door WK-dorp Keerbergen

12u00: eerste doortocht op lokaal circuit in Leuven

12u50: eerste beklimming Moskesstraat in Flandrien Circuit

13u15: tweede beklimming Smeysberg

13u40: tweede doortocht op lokaal circuit in Leuven

14u00: derde doortocht op lokaal circuit in Leuven

14u25: vierde doortocht op lokaal circuit in Leuven

14u50: vijfde doortocht op lokaal circuit in Leuven

15u30: tweede beklimming Moskesstraat in Flandrien Circuit

15u55: derde beklimming Smeysberg

16u20: zesde doortocht op lokaal circuit in Leuven

16u45: zevende en laatste doortocht op lokaal circuit in Leuven

17u00: finish op Geldenaaksevest

• WILRIJK

Het Antwerpse district Wilrijk ontvangt de wielrenners op de Boomsesteenweg, de Krijgsbaan, de Heistraat, de Bist en de Doornstraat. De doortocht wordt er vandaag, zondag, verwacht rond 10.45 uur. De Wilrijkse kinderen hebben veel tekeningen van hun mascotte, de geit Wilson, ingekleurd. Die zullen tijdens het WK op grote spandoeken opduiken langs de kant van de weg.

Wilson de mascotte van de Wilrijkse jeugddienst supportert ook mee. 

Wilson de mascotte van de Wilrijkse jeugddienst supportert ook mee. ©   rr

• KONTICH

Kontich maakt sowieso een feestweekend mee, en daar komt de WK-doortocht dan nog eens bovenop. Het parcours loopt via de Doornstraat, de Groeningenlei, Molenstraat, Gemeenteplein, Mechelsesteenweg en Grote Steenweg richting Rumst. Het peloton komt telkens binnen vanuit de richting van Edegem, en de impact van het afsluiten van het parcours op het verkeer is groot. “Op die momenten is het bijna onmogelijk om van het oostelijke deel van Kontich naar het westelijke te geraken, en omgekeerd”, waarschuwt de gemeente. Wat is er te doen?

De banners die in Kontich een gelegenheid aankondigen kregen een WK-tintje. 

De banners die in Kontich een gelegenheid aankondigen kregen een WK-tintje. ©  jhs

Zondag 26 september:

  • 10.45 uur: passage WK wielrennen
  • 13.30 uur: kermis
  • 14.00 uur: Feestmarkt

Fietshandel ’t Ventiel aan de Mechelsesteenweg in Kontich houdt zondag vanaf 10 uur een eigen feest op zijn terrein, met een tapkraan, pizza en een groot scherm. Rond 10.45 uur komen de coureurs er voorbij. Voor “de profs van de toekomst” staat er een springkasteel.

In deelgemeente Waarloos houdt zondag Jeugdhuis Den Trap vzw zich paraat voor de WK-doortocht. Om 10 uur zijn er koffiekoeken, om dan samen naar het parcours te gaan, en daarna in het Jeugdhuis verder de koers op groot scherm te volgen. Pintjes zijn te koop voor 1 euro.

• RUMST

In Rumst rijden de renners over de N1 naar Mechelen. Op zondag wordt de doortocht er verwacht rond 11 uur. De gemeente roept iedereen op om mee te supporteren langs de weg.

• MECHELEN

Hier wordt de doortocht verwacht rond 11 uur. Het parcours loopt vanuit Walem via de Antwerpsesteenweg naar de Sint-Katelijnestraat, de Grote Markt, de Veemarkt en de Keizerstraat richting Bonheiden. In café ’t Hoekske in Walem stelt wielerfanaat Paul Mortelmans zondag eenmalig zijn wielercollectie tentoon. Op de Mechelse Grote Markt staat er een groot scherm, waar iedereen de wedstrijd verder kan volgen.

LEES OOK: Drukke Mechelse verkeersassen afgesloten voor WK wielrennen: brandweer installeert voorpost

Paul Mortelmans’ zolder is tot op de nok volgestouwd met tal van wielerspullen.  

Paul Mortelmans’ zolder is tot op de nok volgestouwd met tal van wielerspullen.  ©  clh

• BONHEIDEN

De koers rijdt dwars door Bonheiden en Rijmenam. Doortocht rond 11.15 uur. Zondag staat er op het Kerkplein een groot scherm om de wedstrijd te volgen. De gemeente trakteert elke inwoner op een drankje in een grote tent – daarvoor is wel een Covid Safe Ticket nodig. Na de aankomst in Leuven, trekt Sam Gooris het Bonheidense feest op gang.

In de Mechelse deelgemeente Walem hangen de vlaggetjes al uit. 

In de Mechelse deelgemeente Walem hangen de vlaggetjes al uit. ©  jhs

LEES OOK: Ruim 21 miljoen euro om WK wielrennen te organiseren, is het dat waard? “Eigen promofilmpje zou onbetaalbaar zijn”