©  REUTERS

UEFA roept FIFA op te stoppen met omstreden WK-plannen

De Europese voetbalbond UEFA heeft in een verklaring de wereldvoetbalbond FIFA opgeroepen om te stoppen met het onderzoek naar de mogelijke invoering van een tweejaarlijks WK. De UEFA wil in plaats daarvan dat de FIFA met alle betrokken partijen een “oprecht overleg” aangaat over de hervorming van de internationale wedstrijdkalender.

Bron: BELGA

De FIFA laat momenteel een haalbaarheidsstudie uitvoeren naar een WK om de twee jaar in plaats van de huidige vierjaarlijkse cyclus. Arsène Wenger, de voormalige Arsenal-coach die nu FIFA-chef van internationale voetbalontwikkeling is, zei eerder deze maand dat hij “100 procent overtuigd” is van deze stap.

De UEFA wil er echter niets van weten. Volgens de Europese voetbalbond daalt de waarde van een WK eens in de twee jaar sterk, raken de spelers nog meer overbelast en gaat het vrouwenvoetbal lijden onder de jaarlijkse grote titeltoernooien bij de mannen.

Volgens de UEFA heeft de FIFA dit radicale WK-hervormingsproject al wel openlijk gecommuniceerd en gepromoot in de buitenwereld, maar is er met vele belanghebbenden nog geen serieus overleg hierover geweest. De UEFA heeft naar eigen zeggen op 14 september om beraad gevraagd met de FIFA en de 55 Europese bonden, maar nog geen reactie ontvangen.

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin waarschuwde eerder deze maand voor een mogelijke Europese boycot van het WK als de plannen van de FIFA doorgaan. “We kunnen besluiten niet mee te doen. Voor zover ik weet, zitten de Zuid-Amerikanen op dezelfde lijn. Dus veel succes met zo’n WK”, liet hij in The Times weten. “Ik denk dat het nooit zal gebeuren, omdat het indruist tegen de basisprincipes van het voetbal.”

De FIFA gaf maandag te kennen dat op 30 september een digitale bijeenkomst wordt gehouden met alle nationale bonden om onder meer de omstreden WK-plannen te bespreken. Volgens de wereldvoetbalbond is uit een eerste onderzoek gebleken dat voetballiefhebbers een WK om het jaar wel zien zitten.